Τελευταία ενημέρωση 15:35
Νέες πιέσεις περνούν στο Χρηματιστήριο κατά το δεύτερο ημίχρονο της πρώτης συνεδρίασης καθώς το ζήτημα του ουκρανικού δε φαίνεται να επιλύεται προς ώρας μέσω διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα και οι τράπεζες που αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό κίνησης δείχνουν να διορθώνουν παρά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής τους από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος είχε δώσει σήμα για τις επικείμενες θετικές εξελίξεις που αναμένονταν, στο insider.gr μέσω της συνέντευξης του ο Pau Labro Vila, CFA και υπεύθυνος της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες σε «B», την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β-» και οι δύο με θετικό outloοk πλέον, ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε «Β+» από «B-» με σταθερό outlook. Οι αναβαθμίσεις αφορούν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR, Issuer Default Rating) των τραπεζών και την Αξιολόγηση Βιωσιμότητας (VR,Viability Rating).
Σε συνέντευξη των επικεφαλής της Fitch στο insider.gr ο Vilia είχε αναφέρει πως «η θέση της Fitch για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι θετική καθώς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η συνεχής πρόοδος στο σκέλος της εξυγίανσης των ισολογισμών τους και η βελτιωμένη θέση χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το περιβάλλον λειτουργίας τους, παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση του κόστους εισροών και τη μεταβλητότητα των αγορών».
«Παράλληλα, οι τράπεζες επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, υπό τη στήριξη του προγράμματος «Ηρακλή» και έτσι αναμένουμε πως ο δείκτης NPE για τον κλάδο θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 10% το 2022. Κατά την άποψή μας, οι εισροές απομειωμένων δανείων από την πανδημία θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες, αν και συνεχίζουν να υφίστανται κίνδυνοι από τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες που εξακολουθούν να επωφελούνται από τα προγράμματα κρατικής στήριξης ή που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, εκτιμούμε πως ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση για τον κλάδο θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023 - 2024 και να κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2% - 3%). Ωστόσο, όπως έχουμε δει και διαπιστώσει σε ορισμένες άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ορισμένα ζητήματα που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, θα δυσκολέψουν την πλήρη κάλυψη αυτού του κενού».
Από την άλλη, ως προς το σκέλος της αναθεώρησης των δεικτών FTSE, η Autohellas και η Quest εντάχθηκαν στον Emerging Europe Small Cap. Παράλληλα, η Attica Bank, η Ideal και η Space μπήκαν στον Emerging Europe Micro Cap, ενώ η Epsilon Net διαγράφηκε από τον Emerging Europe Micro Cap.
Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης περνά πλέον (15:35) σε αρνητικό έδαφος, χάνοντας εξ ολοκλήρου την αρχική του δυναμική και πλέον κινείται κάτω από τις 950 μονάδες με πτώση κατά 0,83% στις 947,99 μονάδες με τον τζίρο στα 37,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 στο -0,96% και στις 2.317 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης επίσης υποχωρεί κατά 0,72% στις 723,68 μονάδες.
Πλέον οι αγοραστές δεν μπορούν να καλύψουν την προσφορά που εμφανίζεται στις τράπεζες. Με απώλειες κινείται η ΕΤΕ στο -1,45% η Alpha στο -1,49% και η Eurobank στο -0,66%. Διατηρεί ακόμη το θετικό πρόσημο η Πειραιώς στο +0,32% και στα 1,569 ευρώ.
Σε αρνητικό έδαφος και τα βαριά χαρτιά της αγορά με τη Jumbo στο 2,31% και τα 13,10 ευρώ, η Titan στο -1,15%, ο ΟΠΑΠ στο -1,53% και στα 13,53 ευρώ και η Viohalco στο -1,5% και τα 4,60 ευρώ.
Βγαίνουν κάποιες άμυνες σε ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με ένα μικρό bid σε ΔΕΗ.
Βαριές απώλειες 2,4% για την ΕΕΕ στα 28,47 ευρώ αλλά και για την Aegean στο 1,77%.
Ξεχωρίζει με θετικό πρόσημο στο 2,02% η Quest στα 19,18 ευρώ.