Στα 103 δολάρια το πετρέλαιο με ράλι 8%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 103 δολάρια το πετρέλαιο με ράλι 8%
Οι εντεινόμενοι φόβοι για διαταραχές στον εφοδιασμό εν μέσω της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία οδήγησαν τον «μαύρο χρυσό» πάνω από το φράγμα των 100 δολαρίων.

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύτηκαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εντεινόμενοι φόβοι για διαταραχές στον εφοδιασμό των αγορών εν μέσω της ένοπλης σύρραξης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία οδήγησαν τον «μαύρο χρυσό» πάνω από το φράγμα των 100 δολαρίων.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια Απριλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με «άλμα» 8% και διαμορφώθηκαν στα 103 δολάρια/βαρέλι, παρά το γεγονός πως μία σειρά πετρελαιοπαραγωγών κρατών ανακοίνωσαν περαιτέρω διάθεση αποθεμάτων με στόχο την εξισορρόπηση των τιμών.

Σημειώνεται πως ενδοσυνεδριακά, οι τιμές του αμερικανικού αργού ξεπέρασαν ακόμα και τα επίπεδα των 105 δολαρίων/βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο σε διψήφια ποσοστά, ενώ πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του WTI από τον Ιούλιο του 2014.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό Brent παραδόσεως Μαΐου, το οποίο διαμορφώθηκε στα 104,97 δολάρια/βαρέλι, με κέρδη 7,1% ή 7 δολαρίων/βαρέλι.

«Η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και οι χρηματοοικονομικές και οι ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ενισχύσουν την ενεργειακή κρίση και θα στείλουν το πετρέλαιο πολύ πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα και ακόμη υψηλότερα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω», σημειώνει η Louise Dickson από την Rystad Energy.

Εν τω μεταξύ, κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell, έχουν ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από τις ρωσικές δραστηριότητες και κοινοπραξίες, ενώ η Total δήλωσε ότι δεν θα επενδύσει περαιτέρω κεφάλαια δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως, την Τρίτη, οι χώρες μέλη της ΙΕΑ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στον απόηχο του «ράλι» που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider