Χρηματιστήριο: Ξανά στα όρια των 800 μονάδων μετά τις υπερβολικές φιλοδοξίες για το Ουκρανικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ξανά στα όρια των 800 μονάδων μετά τις υπερβολικές φιλοδοξίες για το Ουκρανικό
Εκ νέου στο κόκκινο το ταμπλό του ΧΑ. Rotation και αποκόμιση κερδών μετά το χθεσινό ράλι.

Τελευταία ενημέρωση 16:20

Η αδυναμία υπέρβασης των 830 μονάδων στο Χρηματιστήριο αλλά και η πρώτη άκαρπη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας, πυροδότησαν άμεσα ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια που μπήκαν σε ένα βαθμό στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, υπό τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν υπήρξε πρόοδος ούτε για την κατάπαυση του πυρός, ούτε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ο Κουλέμπα ανέφερε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν δεσμεύτηκε για τίποτα από τα δύο, καθώς πρέπει να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του. Επίσης εμφανίστηκε διατεθειμένος για μια νέα συνάντηση και επανέλαβε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί.

Πέραν αυτού το «μενού» για τις αγορές είναι αρκετά πλούσιο αλλά και σύνθετο.

Καταρχήν, η ΕΚΤ έκανε ειδική αναφορά και για την Ελλάδα τονίζοντας, πως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και η αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από τις επανεπενδύσεις στη λήξη των ομολόγων, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών, η οποία «θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία». Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Έπειτα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περαιτέρω με τον ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο. Έτσι, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7,9% -από 7.5% τον Ιανουάριο-, ποσοστό που αποτελεί νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Αναφορικά με τις τράπεζες, η HSBC διατηρώντας τη σύσταση σε «buy» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνει εκ νέου τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 1,60 ευρώ από 1,40 ευρώ με uspide 64% από τα τρέχοντα επίπεδα, για τη Eurobank (παραμένει «top pick» για την HSBC) στα 1,45 ευρώ από 1,30 ευρώ με upside 84%, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,90 ευρώ από 3,55 ευρώ με upside 47% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,10 ευρώ από 1,95 ευρώ, με upside 78%.

Συνεδρίαση

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,43% στις 802,59 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 79 εκατ. ευρώ. Στο -2,4% κινείται ο FTSE 25 στις 1.926,95 μονάδες και ο τραπεζικός κατά -4,65% στις 532,77 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα και άμεση κατοχύρωση κερδών μετά το χθεσινό ράλι στις τράπεζες με την Πειραιώς στο -6,12% και τα 1,211 ευρώ, την ΕΤΕ στο -7,16% και τα 2,66 ευρώ και τις Eurobank και Alpha στο -2,25% και στο -4,55% στα 0,826 και 1,008 ευρώ αντίστοιχα.

Από την άλλη, το όποιο bid βγήκε αρχικώς σε βαριά χαρτιά της αγοράς γύρισε, με τους πωλητές να πιέζουν τίτλους όπως η ΔΕΗ στο -2,95% η Ελλάκτωρ το -3,38%, η Coca Cola στο -1,77% και ο ΟΠΑΠ στο -3,06%.

Παράλληλα, έσβησε άμεσα το ράλι στην Aegean που έφτασε να καταγράφει κέρδη 3,82% γυρνώντας πλέον στο -3,24% και στα 5,02 ευρώ.

Οι μόνες μετοχές που διαφοροποιούνταν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν ο ΟΤΕ και η TItan που πλέον διαπραγματεύονται σε ήπια αρνητικά επίπεδα.

Επιπλέον στο κόκκινο και τα δύο διυλιστήρια με τη ΜΟΗ στο -2,84% και τα ΕΛΠΕ στο -3,24%.

Στο κόκκινο και τα mid caps με την ΑΒΑΞ στο -4,15% τη Cenergy στο -4,22% και τ Πλαστικά Θράκης στο -2,76%. Μόνο η Intracom και η Reds βρίσκονται με θετικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider