Δεν άντεξε στο υψηλό «τέμπο» το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν άντεξε στο υψηλό «τέμπο» το Χρηματιστήριο
Δεν άντεξε στους υψηλούς ρυθμούς το Χρηματιστήριο. Στα όρια των 930 μονάδων το ΧΑ.

Με κέρδη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, αλλά κόβοντας ταχύτητα και μένοντας μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές πάτησαν γκάζι.

Μια πρώτη ώθηση στην αγορά έδωσε ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων χωρίς να υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη, ενώ θα συνεχιστούν αύριο οι συνομιλίες των δύο πλευρών. Οι επενδυτές από την άλλη, συνεχίζουν να ελπίζουν και να ποντάρουν σε μια λύση μέσω της διπλωματίας κάτι που ωστόσο δε διαφαίνεται προς ώρας καθώς οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στα ουκρανικά έδαφη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μόνο τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται η αναφορά του Graham Secker επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley, όπου οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου πλήγματος στην οικονομική δραστηριότητα και στα εταιρικά κέρδη. Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξει εκτροχιασμός για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και υποχώρηση προς μια υφεσιακή κατάσταση. Ωστόσο, αυτή είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας πιθανότατα εντείνει την πίεση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Ανάλογες εκτιμήσεις και αναθεωρήσεις από τους ξένους οίκους όσο αναφορά τα κέρδη των εταιρειών και τις προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Για την εγχώρια αγορά, ρυθμό έδωσαν οι τράπεζες που υπέστησαν και το σφοδρότερο πλήγμα εν μέσω της πολεμικής σύρραξης, αλλά από την άλλη οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες συνέχισαν μετά την πρώτη ανοδική αντίδραση να αποκομίζουν κέρδη, κλείνοντας άμεσα θέσεις στο peak ενός σύντομου ράλι.

Συγκεκριμένα, κατά 4,09% ενισχύθηκε η ΕΤΕ στα 2,849 ευρώ με την Alpha Bank και τις υπόλοιπες να κόβουν ταχύτητα κλείνοντας στο 0,97% και τα 1,04 ευρώ, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 0,39% στα 1,28 ευρώ και η Eurobank κατά 0,72% στα 0,918 ευρώ.

Ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 830,02 μονάδες, με τον FTSE 25 οριακά κατά 0,15% στις 1.993,80 μονάδες και τον τραπεζικό να καταγράφει άνοδο 1,5% στις 559,67 μονάδες. Ο τζίρος χαμήλωσε απότομα κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ στα 63,11 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σημαντική άνοδο με επενδυτές να έχουν βρει σημείο εισόδου κατέγραψε η Viohalco στο 2,21% και τα 3,925 ευρώ. Ευρύτερα ωστόσο και υπό το profit taking πιέσεις πέρασαν σε Jumbo στο -2,61% σε ΟΤΕ στο -1,72% και στον ΟΠΑΠ στο -1,37%.

Ανοδικά έκλεισαν η Coca Cola (1,55%), η Lamda (1,72%), αλλά και η Quest (2,79%).

Ισχυρό σήμα για τον ΟΠΑΠ εκπέμπει η Eurobank Equities, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για τη διανομή ενός υψηλού μερίσματος.

Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου στις 22 Μαρτίου πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου. Οι τάσεις του τέταρτου τριμήνου να φαίνονται ελαφρώς καλύτερες από εκείνες του τρίτου. Το πιο σημαντικό, δεδομένης της εκτίμησης της Eurobank Equities για μια πολύ ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών το τρίμηνο (με τον ΟΠΑΠ να αποδίδει άνω των 300 εκατ. FCF για ολόκληρο το έτος), είναι η πιθανή ανακοίνωση από τη διοίκηση της διανομής ενός τελικού μερίσματος 0,95-1,0 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό θα έφερνε το συνολικό μέρισμα για ολόκληρο το έτος στο 1,05-1,10 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου μερίσματος των 0,10 ευρώ), κάτι που φυσικά ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της διοίκησης για ελάχιστο μέρισμα 1 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider