Το χτύπημα στην αντίσταση των 877 μονάδων περίπου οδήγησε σε άμεση ενεργοποίηση των short, που σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά και του χθεσινού ράλι με επακόλουθο το σημερινό profit taking, προσγείωσαν την εγχώρια αγορά στις 860 μονάδες.
Να σημειωθεί πως αύριο θα υλοποιηθεί και το triple witching (ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών - δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών) που θα δοκιμάσει τα όρια της μεταβλητότητας της αγοράς, με μετακύλιση θέσεων σε συμβόλαια και options, ενώ ακολουθεί και το rebalancing του FTSE Russell.
Στο επίκεντρο των αγορών παραμένει τόσο η εξέλιξη του ουκρανικού όσο και τα μηνύματα που πέρασε ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ως προς το πρώτο, που αποτελεί ακόμη ρυθμιστικό παράγοντα στις κατανομές των χαρτοφυλακίων και μετά τη χθεσινή επιθετική προεξόφληση για έξοδο από το «τούνελ του πολέμου», υπήρξε εκ νέου rotation και αντιστάθμιση μέσω των συμβολαίων πετρελαίου, που ξεπερνούν εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ως προς το δεύτερο, το κύριο ερώτημα για τις αγορές παραμένει εάν η FOMC θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις της. Όπως αναφέρει ο David Mericle, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ, υπήρξαν στοιχεία που υποστηρίζουν εκατέρωθεν τις δύο θέσεις, με τον ίδιο να βλέπει όντως έναν σημαντικό κίνδυνο αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης κάποια στιγμή, πιθανότατα σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις όταν και εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, προς το παρόν, η Goldman Sachs διατηρεί την εκτίμησή της, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές για φέτος (μία που έγινε και ακόμη έξι) κατά 25 μονάδες βάσης και επιπλέον τέσσερις φορές το επόμενο έτος, ώστε να φτάσουν στο εύρος του 2,75% - 3%.
Από την άλλη, αναφορικά με τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς, η JP Morgan έθεσε υψηλά περιθώρια ανόδου διατηρώντας ωστόσο την «ουδέτερη» σύσταση. Τα περιθώρια ανόδου που θέτει ο αμερικανικός οίκος για την ελληνική αγορά είναι της τάξεως του 38%, τοποθετώντας δύο διαφορετικά σενάρια (με το bottom up στο 35% και το mechanical στο 40%), που είναι από τα υψηλότερα που θέτει μεταξύ των αγορών που εξετάζει. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οκτώ χώρες παρουσιάζουν προοπτικές ανόδου μεγαλύτερες από το σύνολο των ΕΜ, με την Ελλάδα, τη Νότια Κορέα, την Ουγγαρία, την Αίγυπτο και την Κίνα να ξεχωρίζουν. Οι πέντε χώρες από πλευράς χαμηλότερων αναμενόμενων αποδόσεων είναι το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Περού, η Σαουδική Αραβία Αραβία και Κολομβία.
Στα της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,14% στις 862,09 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά εκ νέου τα 100 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 110,6 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 15,24 εκατ. ευρώ (καθαρός 95,36 εκατ. ευρώ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,26% στις 2.076,98 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να δέχεται υψηλότερες πιέσεις (μέρος των απωλειών μαζεύτηκε στις δημοπρασίες) κλείνοντας με πτώση 3,41% στις 603,96 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη, κλείσιμο άνω των 877 μονάδων μπορεί να δώσει ώθηση προς τις 882, τις 887,31 (εκθετικός ΚΜΟ 200) και τις 900 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200). Για τον τραπεζικό δείκτη και με συνέχεια βελτίωσης του κλίματος, πρώτος στόχος είναι η υπέρβαση των 624 (εκθετικός ΚΜΟ 30) με επόμενες αντιστάσεις στις 629 (εκθετικός ΚΜΟ 60) και των 640 μονάδων (απλός ΚΜΟ 60), ώστε να αναρριχηθεί προς τις 665 μονάδες.
Επιμέρους στις τράπεζες, υψηλότερες πιέσεις πέρασαν στην Alpha Bank που έκλεισε με πτώση 5,73% στα 1,0605 ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στο -4,76% και τα 3 ευρώ, την Πειραιώς στο -2,07% και τα 1,374 ευρώ και τη Eurobank να βγάζει «άμυνες» κλείνοντας ηπιότερα στο -0,84% και τα 1,0085 ευρώ.
Επιπλέον, διαφοροποίηση καταγράφηκε στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον ΟΤΕ να πρωταγωνιστεί εκ νέου με άνοδο 3,83% στα 17,235 ευρώ, την Titan να ακολουθεί στο 1,76% και τα 12,74 ευρώ και τη Jumbo με τα ΕΛΠΕ στο 0,59% και το 0,58% αντίστοιχα.
Παράλληλα, στο conference call της Titan, η διοίκηση επισήμανε πως δεν υφίστανται άμεση έκθεση στην Ρωσία και την Ουκρανία, Επιπλέον, το 50% των αναγκών και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας αντισταθμίζεται (πιέσεις ωστόσο καταγράφονται στην ΝΑ Ευρώπη) ενώ σε ότι αφορά τα στερεά καύσιμα και το αέριο ουσιαστικά δεν υπάρχουν ανάγκες μέχρι το καλοκαίρι. Όπως σημειώθηκε μερικώς αντισταθμίζονται και οι υψηλές τιμές των ναύλων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης πως ο όμιλος έχει καταφέρει να μετακυλίσει το αυξανόμενο κόστος των εισροών στις τιμές προβαίνοντας σε αυξήσεις στην Ελλάδα (10% τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο), στις ΗΠΑ (νέα προγραμματισμένη αύξηση των τιμών τον Ιούνιο) και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ισχυρό παραμένει το περιβάλλον τιμών στην Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Βραζιλία. Στους μακροοικονομικούς κινδύνους αναφέρθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις όπως επίσης και η πιθανή επιβράδυνση της Ευρωζώνης, με ηπιότερο αντίκτυπο στις ΗΠΑ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπλέον, οι όγκοι και η δυναμική παραμένει ισχυρή βραχυπρόθεσμα στις περισσότερες αγορές, με κύριους «μοχλούς» τα ισχυρά θεμελιώδη στις ΗΠΑ (εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές) και την Ελλάδα (δημόσια έργα, RRF, κ.λπ.) μακροπρόθεσμα. Όσο αναφορά τον σχεδιασμό για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, αναμένεται να κινηθούν στα 150 εκατ. ευρώ το 2022 (έναντι 125 εκατ. ευρώ πέρυσι), με έμφαση στις ΗΠΑ (τερματικοί σταθμοί), ενώ επισημάνθηκε και η σημαντική ευελιξία στην αλλαγή σχεδιασμού εάν χρειαστεί.
Υψηλότερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Viohalco (-4,82%) και της ElvalHalcor (-4,88%), ενώ profit taking καταγράφηκε στην Τέρνα Ενεργειακή που υπεραπέδωσε χθες αλλά και ευρύτερα τον Μάρτιο, αλλά και στην Aegean και τη Lamda.
Η Coca Cola παρά τις πιέσεις που έφτασαν στο 2% κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το κρίσιμο όριο των 20 ευρώ.
Συνολικά 34 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 79 με αρνητικό και 52 αμετάβλητες.