Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση για το μέσο της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεδριάσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή για τη στάση που θα τηρήσουν προς τη Μόσχα. Παράλληλα, στην Ευρώπη θα βρεθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO και αναμένεται να έχει επαφές με την ηγεσία της ΕΕ για τη συνεργασία των Βρυξελλών με την Ουάσιγκτον, ειδικότερα σε θέματα ασφαλείας.
Σημειώνεται πως νωρίτερα η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε αναθεωρημένες προβλέψεις επί τα χείρω για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στη χώρα κατά του 2022, λόγω του πολέμου. Παράλληλα, το Λονδίνο ανακοίνωσε σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας κατά 6 δισ. στερλίνες, προκειμένου να «δαμάσει» τον καλπάζοντας πληθωρισμό στη βρετανική οικονομία.
Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,01% στις 454,03 μονάδες.
Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 1,44% στις 3.869 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 0,26% στις 7.457 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 1,34% στις 14.279 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,17% στις 6.851 μονάδες.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε πτωτικά 0,93% στις 24.305 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,82% στις 8.332 μονάδες.
Μάκρο
Σημαντική συρρίκνωση κατάγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο, εν μέσω του κλίματος νευρικότητας που έχει δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις -18,7 μονάδες έναντι -8,8 μονάδων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση στις -12,9 μονάδες.
Στο 6,2% ανήλθε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992 (είχε διαμορφωθεί στο 7,1%), καθώς το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας συνεχίζει να επιδεινώνει την κρίση του κόστους ζωής στη χώρα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση της Refinitiv, για 5,9%, ενώ ξεπέρασε και υψηλό 30 ετών του Ιανουαρίου, του 5,5%.