Wall Street: Μεταβλητότητα και αρνητικά πρόσημα στην έναρξη του β' τριμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μεταβλητότητα και αρνητικά πρόσημα στην έναρξη του β' τριμήνου
Σε αρνητικό έδαφος η αμερικανική αγορά στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου.

Τελευταία ενημέρωση 20.20

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις νεότερες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο και στο ενεργειακό κομμάτι, στον απόηχο των ρωσικών απειλών για διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στα κράτη της ΕΕ, σε περίπτωση που αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 112 μονάδων ή 0,32% στις 34.566 μονάδες, παρά την αρχική απόπειρα να αφήσει πίσω του τις επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο έκλεισε χθες Πέμπτη με απώλειες της τάξης του 4,6% για πρώτη φορά από το 2020.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,42% στις 4.511 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρίσκεται στις 14.143 μονάδες, με κέρδη 0,54%.

Σημειώνεται πως αμφότεροι οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν τον Μάρτιο με κέρδη 5%, όμως το α' τρίμηνο βρήκε τους δύο δείκτες με αρνητικά πρόσημα, καθώς από τις αρχές του έτους υποχωρούν κατά 4,9% και 9% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 2% καταγράφει η μετοχή της Twitter, ενώ σε θετικό έδαφος βρίσκονται και οι τίτλοι των τεχνολογικών AMD και Roku, που ενισχύονται κατά περίπου 1%.

Μάκρο

Ο PMI μεταποίησης στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο έφτασε στις 58,8 μονάδες, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Markit, έναντι 58,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της Markit και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για μέτρηση στις 58,5 μονάδες.

Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση της Markit, «η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου επιταχύνθηκε τον Μάρτιο καθώς η ισχυρή ζήτηση και η βελτίωση των προοπτικών αντιστάθμισαν τις αντιξοότητες τόσο από τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, εν μέσω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και των ανησυχιών από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία προς την αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, για τον Μάρτιο προστέθηκαν 431.000 θέσεις εργασίας έναντι 750.000 στην αναθεωρημένη έκθεση του Φεβρουαρίου (678.000 στην αρχική μέτρηση για το δεύτερο μήνα του έτους). Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 495.000 θέσεις.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,6% έναντι 3,8% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,7%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2020.

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε για τον Μάρτιο σε ετήσιο επίπεδο κατά 5,6% (έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 5,5%) και σε μηνιαίο επίπεδο κατά 0,4% (σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιμένουν τα κέρδη στις ευρωαγορές, παρά το αρνητικό ρεκόρ του πληθωρισμού

ΗΠΑ: Κάτω από τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Μάρτιο - Στο 3,6% η ανεργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider