Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης
Ήπιες μεταβολές για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηρίων, με την προσοχή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τελευταία ενημέρωση: 14:00

Με έντονη μεταβλητότητα κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αναμένουν εξελίξεις για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως ετοιμάζεται για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, στο φόντο της κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα και καθώς το Κρεμλίνο κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες εις βάρος του ρωσικού στρατού.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τράπεζες της Γερμανίας προειδοποιούν πως αποκλεισμός του φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ακόμα, οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 7 Απριλίου και στο τι θα ειπωθεί για τις επιπτώσεις που έχει η πολεμική κρίση στη νομισματική πολιτική της τράπεζας και στους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ σκοπεύει να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,39% στις 460,13 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,18% στις 3.925 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,23% στις 7.554 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,07% στις 14.456 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,26% στις 6.701 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,10% στις 25.136 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,60% στις 8.452 μονάδες.

Μάκρο

Μεγαλύτερη αύξηση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 11,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 10,1 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σε ακυρώσεις άνω των 200 πτήσεων της προχώρησε η easyJet μέσα στο τελευταίο τριήμερο λόγω νόσησης μελών του προσωπικού της με κορονοϊό στη Βρετανία, εν όψει των διακοπών για το Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, συνολικά 222 πτήσεις της εταιρείας ακυρώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, από τα συνολικά 1.645 δρομολόγια της easyJet που ήταν προγραμματισμένα από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια.

Η Toyota έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία μετά από 30 χρόνια, εκτός εάν η κυβέρνηση αποδυναμώσει τις «πράσινες» πολιτικές της που επιβάλλουν τη γρήγορη μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αναφέρουν οι «The Times».

Η Ryanair εκτιμά ότι οι ζημίες της για την οικονομική χρήση έως τις 31 Μαρτίου θα διαμορφωθούν μεταξύ 350 εκατ. και 400 εκατ. ευρώ, ενώ προηγουμένως εκτιμούσε ζημίες μεταξύ των 250 εκατ. και των 450 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στην Ασία

Ανοδικά πρόσημα σημειώθηκαν στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, μετά από ανακοίνωση της Κίνας που φαίνεται ότι υιοθετεί μια πιο ήπια στάση για τον έλεγχο στις επιχειρήσεις της χώρας που έχουν εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εν λόγω εταιρείες, όπως η Tencent και η Alibaba, κατέγραψαν ισχυρή άνοδο στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,25% στις 17.736 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,27% στις 7.513 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 0,66% στις 2.757 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ισχυροποιήθηκε 1,78%.

Σημειώνεται πως οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας είναι κλειστές σήμερα και αύριο λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider