Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 950 μονάδες με «έκρηξη» τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 950 μονάδες με «έκρηξη» τζίρου
Υπεραπέδωσαν εκ νέου οι τράπεζες ενώ τάση ανάκαμψης καταγράφει η Coca Cola.

Με ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο ξεπερνώντας ενδοσυνεδρικά τις 950 μονάδες χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Το πιο σημαντικό είναι ωστόσο πως η αγορά αρχίζει να δείχνει αντανακλαστικά ώστε να καταφέρει να αναρριχηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, κάτι που αποτυπώνεται και από την εικόνα τους τζίρου κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα οι αγοραστές συνέχισαν με φόρα μετά το χθεσινό «μίνι ράλι» βάζοντας ξανά στο επίκεντρο τις τράπεζες, μετά από μια μικρή διακοπή και μετακίνηση προς την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Η αγορά πέρα από το στοίχημα για την είσοδο - έξοδο κάποιων εισηγμένων στον δείκτη MSCI (κυρίως Εθνική και λιγότερο σε Mytilineos, Jumbo), εστίασε και στην αυριανή αξιολόγηση της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία, που πιθανώς να θελήσει να ευθυγραμμιστεί με την DBRS. Επιπλέον, ως προς τις τράπεζες οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά το επόμενο άμεσο διάστημα, ενισχύοντας έτσι και τη θέση των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, οι ασθενέστερες αναπτυξιακές προοπτικές αποτελούν μια πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Citi, με φόντο τη συνέχιση των διαδικασιών απομόχλευσης των δανειακών χαρτοφυλακίων και του οφέλους από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων.

Ευρύτερα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά, ότι γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που εντείνονται από τον πόλεμο και των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά και την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περαιτέρω εκδοτική δραστηριότητα senior τίτλων.

Στα της εγχώριας αγοράς, η πλούσια χθεσινή συνεδρίαση με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε και σήμερα κάτι που αποτελεί όπλο των long για τη διατήρηση της ανοδικής κίνησης και τάσης, με ειδικό βάρος στις τράπεζες.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,96% στις 949,35 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ήτοι στα 122 εκατ. ευρώ (πακέτα στα 23,59 εκατ. ευρώ), κάτι που δημιουργεί φιλοδοξίες για περαιτέρω είσοδο νέων κεφαλαίων στην αγορά και την ενεργοποίηση των χαρτοφυλακίων.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,19% στις 2.312,55 μονάδες και ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με κέρδη 2,04% στις 691,30 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 3,34% ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,82% και ο τραπεζικός πάτησε γκάζι κατά 7,85%.

Στις τράπεζες συνεχίστηκε το μπάσιμο με έμφαση σε Alpha Bank και Πειραιώς καθώς υστερούσαν σε κίνηση με τις άλλες δύο με την πρώτη να καταγράφει άνοδο 2,48% στα 1,18 ευρώ και την Πειραιώς κατά 2,10% στα 1,4805 ευρώ, έχοντας δει ενδοσυνεδριακά άνοδο μέχρι και πάνω από 4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι «βλέπει» τώρα η Citi για τις ελληνικές τράπεζες και τα τραπεζικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider