«Τρενάκι του τρόμου» το Χρηματιστήριο - Χάθηκαν εκ νέου οι 900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Τρενάκι του τρόμου» το Χρηματιστήριο - Χάθηκαν εκ νέου οι 900 μονάδες
«Sell the rallies» είναι η νέα στρατηγική στις αγορές. Κάτω από τις 900 μονάδες το ΧΑ.

«Sell the rallies» αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθείται κατά κύριο λόγο στις αγορές μπροστά σε ένα αρκετά ομιχλώδες τοπίο για την παγκόσμια οικονομία. Τα μέτωπα πολλά και αρκετά επικίνδυνα για τους επενδυτές.

Ιδιαίτερα, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχει ανοίξει περαιτέρω τη «βεντάλια» των αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων, προκαλώντας ένα ντόμινο κλυδωνισμών στο ήδη τρεμάμενο οικονομικό οικοδόμημα. Οι επιπτώσεις που απορρέουν από τη συνέχιση των συγκρούσεων στο πεδίο της μάχης αλλά κυρίως από το πλέγμα των κυρώσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για την προσφορά στη Ευρωζώνη. Η απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, η ασθενέστερη κατανάλωση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα υψηλά κόστη μεταφοράς τα σκληρά lockdowns στην Κίνα και η πιθανή διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία και κυρίως του φυσικού αερίου θα επιβαρύνουν τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, ενώ όλα τα ανωτέρω είναι ικανά να πυροδοτήσουν μια ύφεση, που αναλόγως του μεγέθους κλιμάκωσης, θα μεγεθύνονταν.

Έτσι το ΧΑ μετά την πρώτη ανοδική αντίδραση, έδειξε να ακολουθεί τη γραμμή της Wall και να αλλάζει πορεία και κατεύθυνση από τις ευρωπαϊκές αγορές, προχωρώντας άμεσα στα ενδοσυνεδριακά υψηλά σε ένα επιθετικό profit taking, που εν συνεχεία εξελίχθησαν σε ισχυρές πιέσεις και ρευστοποιήσεις οδηγώντας την αγορά χαμηλότερα από τις 900 μονάδες.

Η αντίδραση των αγοραστών ευρύτερα στις αγορές προήλθε μετά την αύξηση των επιτοκίων από της Fed κατά 50 μονάδες βάσης με ταυτόχρονη εισήγηση για μείωση του όγκου του ισολογισμού της από τον Ιούνιο. Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα αγοράζοντας το story του πρόεδρου της Fed, πως δε θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις (παίζονταν το σενάριο αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης) διαφυλάσσοντας την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Έτσι, η εκτίναξη της «μητέρας των αγορών» κατά σχεδόν 3% στη χθεσινή συνεδρίαση σήμανε την αντίδραση σε όλες τις αγορές, ενώ σήμερα και στις ΗΠΑ κατοχυρώνουν μέρος των χθεσινών κερδών.

Φυσικά η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις συνοδεύονται από έναν ανεξέλεγκτο πόλεμο σε όλα τα μέτωπα με τη Ρωσία, με κύρια αιχμή το ενεργειακό. Επιπλέον, η θέση της ΕΚΤ είναι πιο δύσκολη καθώς έχει να διαχειριστεί οικονομίες και αγορές πολλαπλών ταχυτήτων.

Το ΧΑ παρά την πρώτη αντίδραση που ξεπέρασε το +1,5% έκλεισε με πτώση -1,32% στις 888,47 μονάδες και τζίρο στα 72,76 εκατ. ευρώ. Στο -1,42% έκλεισε ο FTSE 25 και στις 2.150,20 μονάδες ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 2% στις 610,87 μονάδες, έχοντας δει και το +3%.

Στις τράπεζες που αποτελούν κλάδο - οδηγό πέρασαν ισχυρές πιέσεις κατά το δεύτερο ημίχρονο της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα η ΕΤΕ πέρασε από το +3,4% στο -3,78% και στα 3,508 ευρώ. Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 1,84% στα 1,0405 ευρώ με υψηλό όγκο, η Eurobank σημείωσε απώλειες 0,82% στα 0,962 ευρώ και η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 1,57% στα 1,319 ευρώ, όλες μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της η Ελλάκτωρ με νέα άνοδο 0,95% στα 1,484 ευρώ, αποτελώντας έτσι ένα από τα χαρτιά της αγοράς (με βάση την ανοδική κίνηση) κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν την επάνοδο του κατασκευαστικού ομίλου!

Ξεχώρισαν θετικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η ΜΟΗ με κέρδη 3,27% στα 15,49 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Viohalco στο 1,01%, η ΕΥΔΑΠ στο 0,85% και η ΕΕΕ ήπια με θετικό πρόσημο στο 0,16%.

Ακραία κίνηση στην Quest που από το +3,53% έκλεισε με βαριές απώλειες 5,2% στα 5,10 ευρώ.

Ισχυρή κατοχύρωση κερδών στην Μυτιληναίος που έκλεισε στο -3,21% στα 17,17 ευρώ αλλά και σε Jumbo στο -3,49%. Σε νέα χαμηλά η ΔΕΗ με πτώση 1,8% στα 7,09 ευρώ.

Ηπιότερες απώλειες για Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επίσης στο -30% έκλεισε η Κέκροψ με υψηλό ανεκτέλεστο εντολών, καθώς το Δημόσιο δικαιώθηκε, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει την απόφαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 292 στρεμμάτων, στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, νέος «πόλεμος» από τους πωλητές στα Πλαστικά Θράκης, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 5,99% στα 4,16 ευρώ. Πτώση 5,6% για την Παπουτσάνης, και -5,49% για την Epsilon Net.

Ξεχώρισαν θετικά η ΑΒΑΞ, η Ικτίνος, η Fourlis, η ΕΥΑΘ, και η ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικό «σήμα» από τους αναλυτές για τη Mytilineos μετά τα ισχυρά αποτελέσματα

«Ταύρος» για ΟΤΕ η JP Morgan με «μοχλό» κίνησης την Ελλάδα - Αυξάνει την τιμή στόχο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider