Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη μετά τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα αποθέματα αργού και βενζίνης που έδειξαν απρόσμενη άνοδο την περασμένη εβδομάδα. Η πτώση διέγραψε τα κέρδη που είχε «κληροδοτήσει» νωρίτερα η απόφαση του OPEC+ να αυξήσει μόνο κατά λίγο τον στόχο της παραγωγής για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Σεπτεμβρίου, υποχώρησε κατά 3,76 δολάρια ή κατά 4% για να κλείσει στα 90,66 δολ. το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο ενός μήνα είχε κλείσει στα 92,10 δολ. το βαρέλι στις 23 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε το αργό σε ενδοσυνεδριακό υψηλό άνω των 130 δολαρίων στις αρχές Μαρτίου.
Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Ιουλίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 200.000 βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα συρρικνώθηκαν, κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την υπηρεσία. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την S&P Global Commodity Insights ανέμεναν κατά μέσο όρο πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ σε σχέση με τα αποθέματα βενζίνης ανέμεναν πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα εκτιμάτο ότι θα υποχωροιύσαν κατά 500.000 βαρέλια.
Νωρίτερα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν σε μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά από εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καταναλωτών για περισσότερη προσφορά. Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) ανταποκρίθηκε μερικώς στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόσφατα ειχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και είχε δηλώσει ότι ανέμενε το Ριάντ να συμβάλει στην ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών. Ωστόσο, στο καρτέλ συμμετέχει και η Ρωσία, η οποία υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό κρατών και η οποία σίγουρα προτιμά τις υψηλές τιμές.
Στην έκτη συνάντησή τους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, τα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας (ΟΠΕΚ+) συμφώνησαν να αυξήσουν τη συλλογική τους παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.