Μικρές μεταβολές καταγράφει η τιμή του πετρελαίου την Πέμπτη καθώς αντίρροπες δυνάμεις διατηρούν την τιμή του κοντά στα 95 δολάρια. Οι επενδυτές αξιολογούν την πτώση των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την αύξηση της παραγωγής από τη Ρωσία και τις ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν οικονομικά δεδομένα που έχουν προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση ενέργειας.
Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε έναν πολυετή κύκλο σύσφιξης, δήλωσε στο Reuters ο Mike Tran της RBC Capital. Οι φόβοι για την ύφεση εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά ταυτόχρονα στην αγορά λειτουργούν ενισχυτικά και άλλοι παράγοντες όπως η επιστροφή της Κίνας ή η υποβάθμιση της προσφοράς από τη Ρωσία.
Η παραγωγή διύλισης της Κίνας παρέμεινε αδύναμη τον Ιούλιο, καθώς τα αυστηρά lockdown για τον COVID-19 και οι έλεγχοι των εξαγωγών καυσίμων περιόρισαν τη δραστηριότητα.
Στο μέτωπο της προσφοράς, η Ρωσία άρχισε να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις και καθώς οι Ασιάτες πελάτες αύξησαν τις αγορές, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της για παραγωγή και εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που επικαλείται το Reuters.
Τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 38% φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων όγκων εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με το έγγραφο, σε ένδειξη ότι η προσφορά από τη χώρα δεν έχει επηρεαστεί όσο περίμεναν οι αγορές αρχικά.
Από την άλλη, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), έναντι των προσδοκιών για πτώση 275.000 βαρελιών, καθώς οι εξαγωγές έφτασαν τα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
Η αγορά αναμένει επίσης εξελίξεις από τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Οι εξαγωγές ιρανικού αργού ενδέχεται να αυξηθούν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, λαμβάνοντας ώθηση από την κινεζική ζήτηση καθώς το ρωσικό πετρέλαιο γίνεται πιο ακριβό, ανέφεραν εταιρείες δεδομένων που παρακολουθούν τις ροές.
Την Πέμπτη το μεσημέρι (12:05 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 89,26 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο κατά 1,31% και το Brent στα 95,07 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,52%.