«Πούλησαν στην αντίδραση» στο Χρηματιστήριο - Αρνητικό γύρισμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πούλησαν στην αντίδραση» στο Χρηματιστήριο - Αρνητικό γύρισμα
Σε αρνητικό έδαφος επανέρχεται το Χρηματιστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Δεν άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης οι πωλητές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πιέζοντας την αγορά μέχρι τα όρια των 864 μονάδων, με ιδιαίτερα βίαιες και συντονισμένες κινήσεις.

Μένει να φανεί εάν θα διατηρηθούν οι 859 μονάδες κατά τη σημερινή συνεδρίαση και φυσικά εάν θα υπάρξει αντίδραση από τους αγοραστές, καθώς επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 841 μονάδες, ενώ ισχυρά σημεία αντίστασης αποτελούν οι 899 και 950 μονάδες. Να σημειωθεί πως οι επενδυτές πούλησαν στην αντίδραση του πρώτου μισού της συνεδρίασης και έτσι καταγράφεται εκ νέου ένα αρνητικό γύρισμα για το Γενικό Δείκτη.

Παράλληλα, οι επενδυτές φαίνεται να στρέφονται προς τη μεριά των Βρυξελλών και στην αναζήτηση μια κοινής συνισταμένης για την εξομάλυνση των τιμών του ρεύματος.

«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο είναι η αναζήτηση νέων αξιόπιστων εταίρων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας.

Από την άλλη, τα οικονομικά αποτελέσματα συνεχίζουν να αποτελούν ένα ισχυρό πάτημα για τους αγοραστές.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα για το α΄εξαμήνο του 2022. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) το α’ εξάμηνο ανήλθαν στα €899,3εκ. έναντι €570,1εκ. το α’ εξάμηνο 2021, αυξημένα κατά 57,7%. Τα EBITDA το α’ εξάμηνο 2022 ήταν υψηλότερα κατά 63,9% στα €335,7εκ. (α’ εξάμηνο ’21: €204,8εκ.) ή αυξημένα κατά 80,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενισχυμένα επίσης και από τα έσοδα που σχετίζονται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκαν στα €167,3 εκατ. ευρώ από 78,9 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2021 σημειώνοντας αύξηση 111,9%. Οι επιδόσεις αυτές ήταν απόρροια της πλήρους λειτουργίας των καταστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και της ισχυρής ζήτησης, παρά την συνολικά ασθενέστερη καταναλωτική δυναμική. Το προμέρισμα χρήσης είναι €0,30 ανά μετοχή, τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με το προμέρισμα 2021 και τελεί υπό την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, με δικαίωμα επανεπένδυσης σε μετοχές.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατά 0,09% στις 867,46 μονάδες με τον τζίρο μόλις στα 19,42 εκατ. ευρώ. Στο +0,13% βρίσκεται ο FTSE 25 και στις 2.095 μονάδες ενώ ο τραπεζικός ανακάμπτει μερικώς υπό την κίνηση της ΕΤΕ και της Alpha φτάνοντας στις 563,23 μονάδες.

Παράλληλα, η μετοχή της Coca Cola έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών στις προηγούμενες συνεδριάσεις, εξαιτίας κυρίως των κινήσεων στην αγορά του Λονδίνου, ανακάμπτει σήμερα κατά 2,66% βλέποντας και κέρδη που ξεπερνούσαν το 4%.

Παράλληλα, στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει ήπια άνοδο 0,15% στα 0,9514 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί και σήμερα κατά 0,67% στα 1,035 η ΕΤΕ σημειώνει κέρδη 1,31% στα 3,249 ευρώ και η Eurobank υποχωρεί κατά 0,83% στα 0,937 ευρώ. Η όποια άνοδος στη ΔΕΗ έγινε σύντομα καπνός με τη μετοχή να βρίσκεται εκ νέου στις διαθέσεις των short που πιέζουν στα επίπεδα των 5,30 ευρώ. Πτωτικά κινούνται επίσης η Jumbo (-1,03%), o OTE (-1,7%), η Τέρνα Ενεργειακή (-1,22%) και ηπιότερα η Mytilineos, η Titan και η ΜΟΗ.

Ήπιες ανοδικές κινήσεις σε ΟΛΠ, Viohalco και ElvalHalcor.

Μοιρασμένα τα πρόσημα στα mid caps με τη Fourlis και την Entersoft να ηγούνται των αγοραστικών κινήσεων και την ΑΒΑΞ και Παπουτσάνης να συνεχίζουν πτωτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider