Άτακτη υποχώρηση στις ευρωαγορές μετά τον αμερικανικό πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άτακτη υποχώρηση στις ευρωαγορές μετά τον αμερικανικό πληθωρισμό
Παρά το θετικό ξεκίνημα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό έδαφος στον απόηχο της νέας αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Με ισχυρές απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, καθώς παρά το θετικό ξεκίνημα οι δείκτες πέρασαν σε αρνητικό έδαφος στον απόηχο της νέας αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε στις 421,13 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,55%, με τους κλάδους της τεχνολογίας και του λιανεμπορίου να οδηγούν την πτώση, χάνοντας 3,2% έκαστος, ενώ σχεδόν το σύνολο των επιμέρους κλάδων έκλεισε σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50 έχασε 1,61% και διαμορφώθηκε στις 3.587,64 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,59% κλείνοντας στις 13.188 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που σημείωσε απώλειες 1,39% στις 6.245 μονάδες.

Πτώση 1,17% και για τον βρετανικό FTSE 100 στο Λονδίνο που διαμορφώθηκε στις 7.385 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,36% στις 22.303 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε στις 8,064 μονάδες, με πτώση 1,59%.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες 8,5% κατέγραψε ο τίτλος της βρετανικής Bridgepoint στον απόηχο της ανακοίνωσης της συνεργασίας private equity εταιρείας με την MiQ, εξανεμίζοντας τα κέρδη της τάξης του 9% που αποκόμισε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Μάκρο

Διαψεύστηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου προσέφεραν ένα μικρό «διάλλειμα» στους καταναλωτές με την πτώση, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας την Τρίτη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος «μετρά» ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος. Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% σε ετήσια βάση.

Εκτός από τις αγορές τις ανακοινώσεις ανέμενε και η Fed για να κρίνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της, με τους επενδυτές να προεξοφλούν μία τρίτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Πίσω στη Γηραιά Ήπειρο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, ενώ η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε δύσκολη παρά τη χαλάρωση της ζήτησης εργασίας. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,6% το τρίμηνο έως τον Ιούλιο, χαμηλότερα από το 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 3,9%.

Εντωμεταξύ, επιτάχυνση κατέγραψε ξανά ο γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο, έχοντας υποχωρήσει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, σε ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές επιμένουν εν μέσω της κρίσης κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, από 7,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 7,9%. Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 35,6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έπειτα από αύξηση 35,7% τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης πάνω από το μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση 16,6% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο μειώθηκαν οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας ZEW την Τρίτη. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στο μείον 61,9 τον Σεπτέμβριο από μείον 55,3 τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο μείον 58,0.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επανήλθαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο με «πάτημα» από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Παρά την πτώση των τιμών αερίου ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% - Διάψευση για τους αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider