Σε υψηλό 5 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά από τον Πάουελ της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 5 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά από τον Πάουελ της Fed
Το ευρώ έφτασε πρόσκαιρα να ενισχύεται άνω του 1% έναντι του δολαρίου.

Σημαντική άνοδο καταγράφει έναντι του δολαρίου το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος για την Πέμπτη, στον απόηχο των όσων ανέφερε χθες ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, με τις δηλώσεις τους να ασκούν πιέσεις στο νόμισμα των ΗΠΑ.

Το ευρώ έφτασε πρόσκαιρα να ενισχύεται άνω του 1% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία να φτάνει τα 1,00513 δολάρια ανά 1 ευρώ για πρώτη φορά τους τελευταίους 5 μήνες.

Ήταν το καλοκαίρι όταν το δολάρια ξεκίνησε τη μεγάλη άνοδο του λόγω των σημαντικών αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της Fed, με στόχο την κάμψη του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, οδηγώντας το δολάρια σε ισχυρά κέρδη έναντι των βασικών ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος.

Την Τετάρτη, μιλώντας σε συνέδριο του ινστιτούτου Brookings, ο Τζερόμ Πάουελ «έδειξε» στην πρόθεση της τράπεζας να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των βασικών της επιτοκίων της Fed ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν πραγματικά σημάδια προόδου στον πληθωρισμό, καθώς η μέχρι στιγμής πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο παραπάνω πεδίο δεν είναι ικανοποιητική.

Έτσι, όπως ανέφερε, το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια αναμένεται να είναι υψηλότερο στις αρχές του επόμενου έτους από ότι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, όταν οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν τα επιτόκια μεταξύ του 4,5% και του 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση τραπεζών για μείωση επιτοκίων σε ευάλωτους και χρονική επέκταση δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider