Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών
Στο χρηματιστήριο της Ιταλίας η ισχυρότερη πτώση για την Τρίτη, με την αγορά της Γαλλίας να έχει την ηπιότερη «χασούρα».

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το κλίμα ανησυχίες που υπάρχει στις διεθνείς αγορές για τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και εν αναμονή των αποφάσεων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για τις αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15 Δεκεμβρίου σχετικά με τη νομισματική της πολιτικής, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων της κατά τουλάχιστον 0,50%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωτράπεζας, Φίλιπ Λέιν υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πολλές φορές για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, ωστόσο εκτιμά ότι οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παραμένει αβέβαιο εάν κορύφωση των τιμών έχει ήδη φτάσει ή αναμένεται να επέλθει στις αρχές του 2023.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι εξελίξεις γύρω από τον ενεργειακό «πόλεμο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα εξετάζει να ορίσει κατώτερη τιμή στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν της ΕΕ.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600έχασε 0,61% στις 438,78 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,47% στις 3.937 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,56% στις 7.525 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,70% στις 14.345 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε 0,14% στις 6.687 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε απώλειες 1,06% στις 24.287 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,47% στις 8.330 μονάδες.

Μάκρο

Άνω των προσδοκιών καταγράφηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Τρίτη. Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,8% μηνιαίως τον Οκτώβριο σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση. Το διεθνές πρακτορείο Reuters, σε δημοσκόπηση του ανάμεσα σε αναλυτές, είχε προβλέψει πως οι βιομηχανικές παραγγελίες της πρώτης οικονομίας στην Ευρωζώνη θα ενισχυθούν κατά 0,1%.

Επιβράδυνση εμφάνισε ο κλάδος των κατασκευών τον Νοέμβριο στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αλλά και η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση άρχισαν να «δείχνουν τα δόντια» τους και στα οικοδομικά projects. O δείκτης PMI κατασκευών της Μεγάλης Βρετανίας από την S&P Global, υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών από το 53,2 στο 50,4 τον Οκτώβριο, ελαφρά μόνο από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του διεθνούς πρακτορείου Reuters είχαν προβλέψει μια μέτρηση στις 52 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο, παρά τις πιέσεις στις τράπεζες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider