Ισχυρά κέρδη στην Wall Street - Πάνω από 1,5% ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη στην Wall Street - Πάνω από 1,5% ο Dow Jones
Στα «πράσινα» είναι ντυμένοι οι τρεις κύριοι αμερικανικοί ενισχυμένοι με άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Τελευταία ενημέρωση 21:58

Η Wall Street μετά την χθεσινή αντίδραση και την αποσόβηση του τετραήμερου σερί απωλειών διατηρεί «πράσινα» τα ταμπλό της με ώθηση από τα χθεσινά εταιρικά αποτελέσματα των FedEx και Nike αν και η διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση εξακολουθεί να ανησυχεί τους επενδυτές.

Η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης με κέρδη μετά και τον δείκτη για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνει τις ελπίδες των traders για ένα ράλι στο τέλους του έτους κόντρα στα προγνωστικά και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Oι επενδυτές παρόλο που ταράχθηκαν από την χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που τροποποίησε τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων (Yield Curve Control) επιτρέποντας στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω, με στόχο να ανακουφίσει μερικώς από το κόστος της παρατεταμένης νομισματικής στήριξης, φαίνεται πως τελικά την βλέπουν με... «καλό μάτι».

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones ισχυροποιείται 1,52% στις 33.347 μονάδες
  • Ο S&P 500 ενισχύεται 1,41% στις 3.875 μονάδες
  • Ο Nasdaq κερδίζει 1,51% στις 10.707 μονάδες

Με το τέλος του 2022, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι έτοιμοι να σημειώσουν τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008 και να σπάσουν ένα σερί 3 ετών. Από το κλείσιμο της Τρίτης, ο Dow υποχώρησε 9,6%. Για τον μήνα, έχει πέσει περίπου 5%. Ο S&P 500 διολίσθησε 19,82% για το έτος και περισσότερο από 6% για τον Δεκέμβριο, ενώ ο Nasdaq βούτηξε 32,58% το 2022 και περίπου 8% αυτόν τον μήνα.

Οι μετοχές της Nike σημειώνουν άνοδο μέχρι και 11% αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για τριμηνιαία κέρδη και έσοδα, όπως ανακοινώθηκαν χτες μετά το «καμπανάκι». Εν τω μεταξύ, η FedEx κερδίζει 5,6% ασχέτως που τα έσοδά της ήταν κάτω από τις προσδοκίες με την επιχείρηση να προειδοποιεί για την αναιμική ζήτηση.

Μάκρο

Σε υψηλό οκτώ μηνών «σκαρφάλωσε» η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, γεγονός που αντανακλά τη μείωση στις τιμές καυσίμων, αλλά και στην ήπια αισιοδοξία που κάνει δειλά-δειλά την εμφάνιση της για την πορεία της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς έχουν αρχίσει να μετριάζονται οι φόβοι ύφεσης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 108,3 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, ήτοι κατά 6,9 μονάδες υψηλότερα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην Wall Street Journal για 101,2 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που δρα ως «ανεμοδούρα» για το αν η οικονομία βελτιώνεται ή επιδεινώνεται, υποδηλώνει πλέον πως οι Αμερικανοί αρχίζουν να εμφανίζονται ως επιφυλακτικά αισιόδοξοι για ενδεχόμενη αποφυγή της ύφεσης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Οι φόβοι ωστόσο πως επίκειται ύφεση το 2023 δεν έχουν εξανεμιστεί εν μέσω της ανόδου των επιτοκίων και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που «ροκανίζουν» το εισόδημα των καταναλωτών και δρουν ως τροχοπέδη στις επενδύσεις.

Επιχειρηματικά νέα

Υπενθυμίζεται, τα έσοδα της Nike ήταν 13,32 δισεκατομμύρια δολάρια αυξημένα κατά 17% από τα 11,36 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, ενώ τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου ήταν ύψους 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 85 σεντς ανά μετοχή, όταν είχε 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια ή 83 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Η υπερπληθώρα εμπορευμάτων μετά τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκάλεσε προβλήματα στην Nike με το μεικτό περιθώριο κέρδου να πέφτει στο 42,9% από 45,9% ένα χρόνο πριν. Οι πωλήσεις της Nike στην Κίνα, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της από άποψη εσόδων, μειώθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, μετά και τα παρατεταμένα lockdown για την Covid-19. Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις στη χώρα μειώθηκαν κατά 5,9% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και οι πωλήσεις ρούχων και υποδημάτων σημείωσαν βουτιά 15,6%.

Από την πλευρά της η FedEx ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις της μειώθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν ενώ προειδοποίησε και για την υποτονική ζήτηση. Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως τα «επιθετικά» μέτρα που έλαβε για την μείωσξη του κόστους, συνέβαλαν στο να κλείσει η οικονομική της «τρύπα» κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του γίγαντα στις μεταφορές υποχώρησαν στα 788 εκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου από 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Tα έσοδα από τις πωλήσεις επίσης διολίσθησαν στα 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια από 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το ίδιο διάστημα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 3,18 δολάρια, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά κάτω από τα 4,83 δολάρια ανά μετοχή που ανέφερε η επιχείρηση την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη για 1η φορά από τον Οκτώβριο

Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρος και ΗΠΑ οι «πρωταγωνιστές» των ελληνικών Εξαγωγών

Sam Bankman-Fried: Συνοδεία πρακτόρων του FBI εκδίδεται σήμερα στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider