Αρκετά αρνητικά σημεία μπορεί κανείς να προσάψει ως προς τη δομή της εγχώριας αγοράς στη βάση των εναπομείναντων ανοιχτών «ρηγμάτων» του παρελθόντος (σκάνδαλα του παρελθόντος που συνεχίζουν να αποτελούν ένα μελάνο σημείο για την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς), της χαμηλής ρευστότητας, του «κύματος» των δημόσιων προτάσεων (τελευταία η αποχώρηση της Πλαίσιο) αλλά και της αδυναμίας προβολής, εξωστρέφειας και προσέλκυσης ισχυρών ξένων κεφαλαίων.
Ωστόσο, αυτό το μεγάλο κενό που είχε διαμορφωθεί, έχει αρχίσει σταδιακά να κλείνει, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να εντείνει τις προσπάθειες διαμόρφωσης ενός νέου ελκυστικού επενδυτικού «story», υπό τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, του στόχου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της αλλαγής σελίδας στις ελληνικές τράπεζες.
Υπό αυτό το πρίσμα και μετά τη δρομολόγηση για την αρχική δημόσια προσφορά του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών - με μια ευρύτερη πρόσδεση της αγοράς με το μοντέλο των αποκρατικοποιήσεων, κίνηση που θα ενισχύσει τα μεγέθη της και θα δώσει τη δυνατότητα της συμμετοχής ενός μέσου επενδυτή στην ισχυρή δυναμική του εγχώριου τουριστικού κλάδου - δύο εταιρείες από την Κύπρο φαίνεται να προωθούν την εισαγωγή τους στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ Plus) του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, η R Energy 1, συμφερόντων του Γιώργου Ρόκα, έχοντας προχωρήσει αρχικώς στο delisting από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αναμένεται να εισαχθεί προς την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, ενώ σε δεύτερο χρόνο δείχνει να εξετάζει και το σκέλος της διπλής εισαγωγής (dual listing) των μετοχών της προς την Εναλλακτική Αγορά του Euronext, υπό τις κατευθυντήριες γραμμές της Aeonic (μητρική η Solidus).
Η R Energy 1 αποτελεί μια εξ ολοκλήρου «πράσινη» εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλου και μεσαίου μεγέθους φωτοβολταικά πάρκα με υψηλές τιμές. Στο χαρτοφυλάκιό της υπολογίζονται 31 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ονομαστικής ισχύος 19,5 MW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς της υπολογίζεται να φτάσει τα 74,4 MW μέχρι το 2024 και ξεπερνώντας τα 100 MW το 2025, με περαιτέρω ενίσχυση και κατασκευή ενός συμπλέγματος αιολικού αλλά και φωτοβολταϊκών πάρκων. Να επισημανθεί πως σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 2,22 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στα 1,37 εκατ. ευρώ.
Μία ακόμη εταιρεία, που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει να εξετάζει το ενδεχόμενο της διπλης εισαγωγής (dual listing) στην ENA Plus του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η Wealth Avenue PLC, οι μετοχές της οποία διαπραγματεύονται στο αντίστοιχο τμήμα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Η εταιρεία με μεγαλομετόχους τους αδερφούς Βανδώρους (Αλέξιο και Ανδρόνικο Βανδώρο) και τον Λευτέρη Κοντό πρόσφατα έκλεισε τον πρώτο χρόνο της σαν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και αν και βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της υλοποίησης του business plan της φαίνεται πως πληροί ήδη όλα τα κριτήρια για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ENA Plus) ακόμη και αυτό της διασποράς των κατ' ελάχιστων 50 μετόχων που κατέχουν το 15% της εταιρείας μιας και η μετοχική της βάση μετράει ήδη κατι λιγότερους από 200 μετόχους, οι οποίοι κατα 90% εδρεύουν στην Ελλάδα όπως και η διοίκηση της. Μάλιστα, η μετοχή της εταιρείας είναι από τις πιο «ενεργές» σε ως προς τους όγκους και τη συναλλακτική δραστηριότητα για τα δεδομένα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.
Η Wealth Avenue δραστηριοποιείται πρωτίστως στον τομέα του «flipping», δηλαδή στην αγορά και ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων με σκοπό την πώλησή τους και δευτερευόντως στην παραδοσιακή ανέγερση ακινήτων. Μάλιστα προ ημερών, ανακοίνωσε στο ΧΑΚ και την συμμετοχή της σαν μεγαλομέτοχος στη νεοιδρυθείσα Wealth Living IKE η οποία θα δραστηριοποιείται στις «rent to rent» αξιοποιήσεις ακινήτων με στόχο τα 100 ακίνητα προς εκμετάλευση στο δεκαοχτάμηνο. Παράλληλα, το «track record» και τα έργα των στελεχών της αφορούν την ολοκλήρωση περισσότερων από 352 έργων οικιστικής και εμπορικής χρήσης, με συνολική επιφάνεια 76.000 τ.μ., με ανάπτυξη 149 κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 60.000 τ.μ., ενώ οι συνολικές ανακαινίσεις ακινήτων φτάνουν τις 203, συνολικής επιφάνειας 16.000 τ.μ.
Να σημειωθεί πως η ενότητα της Εναλλακτικής Αγοράς κατέχει δεσπόζουσα θέση στη νέα στρατηγική της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς δύναται να αποτελέσει «μοχλό» στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο με πιο ευέλικτα κριτήρια ένταξης και παραμονής.