Τελευταία ενημέρωση 16:09
H μετοχή της Credit Suisse καταρρέει 50% το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η UBS αντέδρασε και μάζεψε τις απώλειες, ενώ κινείται στο +4% μετά τον «ιστορικό γάμο» μεταξύ των 2 με στόχο την αποφυγή ξεσπάσματος μιας νέας τραπεζικής κρίσης.
Νωρίτερα, η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να χάνει έως και 65% ενώ εκείνη της UBS φλέρταρε με το -15%.
Το deal των 2 τραπεζών έκλεισε με τιμή περίπου 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,25 δισ. δολάρια) ή 0,76 φράγκα ανά μετοχή της Credit Suisse, τίμημα υψηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που πρότεινε η UBS νωρίτερα μέσα στην Κυριακή. Παράλληλα, 6 μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συντονισμένη δράση για να διαθέσουν αυξημένη ρευστότητα σε δολάριο διεθνώς.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζική κρίση, πρώτο θύμα τα ομόλογα...
Η ανακοίνωση αφορά την Fed, την ΕΚΤ, τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας ενώ η δράση αναλαμβάνεται «για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των swap στην παροχή χρηματοδότησης σε δολάρια». Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «συμφώνησαν να αυξήσουν τη συχνότητα των πράξεων λήξης 7 ημερών που προσφέρουν από εβδομαδιαία σε καθημερινή». «Οι εν λόγω καθημερινές πράξεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και γίνεται ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχαστούν οι αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.
Το μέγεθος της Credit Suisse αποτελεί «πονοκέφαλο» για το τραπεζικό σύστημα, καθώς το παγκόσμιο αποτύπωμά της λόγω των πολλαπλών διεθνών θυγατρικών της είναι μεγάλο. Ο ισολογισμός της τράπεζας ηλικίας 167 ετών είναι περίπου διπλάσιος από εκείνον της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, ήτοι περίπου στα 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα όπως υπολογίζονταν στο τέλος του 2022.
Ο πρόεδρος της UBS, Κολμ Κέλεχερ χαρακτήρισε την εξαγορά «ελκυστική» για τους μετόχους της τράπεζάς του, αλλά διευκρίνισε ότι «όσον αφορά την Credit Suisse, αυτή είναι μια έκτακτη διάσωση».
«Έχουμε δομήσει μια συναλλαγή που θα διατηρήσει την αξία που έχει απομείνει στην επιχείρηση, περιορίζοντας παράλληλα την έκθεσή μας στα αρνητικά», υπογράμμισε σε δήλωσή του. «Η απόκτηση των δυνατοτήτων της Credit Suisse στον πλούτο, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την ελβετική τραπεζική θα ενισχύσει τη στρατηγική της UBS για ανάπτυξη των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεών της» πρόσθεσε.
Ο Nιλ Σέρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στην Capital Economics, υποστήριξε ότι η πλήρης εξαγορά της Credit Suisse μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστούν οι αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητά της ως επιχείρηση, αλλά «ο διάβολος θα βρίσκεται στις λεπτομέρειες» της συμφωνίας εξαγοράς από τη UBS.