Goldman Sachs: Ισχυρές κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες στην τρέχουσα κρίση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Goldman Sachs: Ισχυρές κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες στην τρέχουσα κρίση
Σειρά ερωτημάτων δέχθηκαν οι αναλυτές της Goldman Sachs από πελάτες τους, σχετικά με την κεφαλαιακή θέση, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τη ρευστότητα των τραπεζών που καλύπτουν στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Σειρά ερωτημάτων δέχθηκαν οι αναλυτές της Goldman Sachs από πελάτες τους, σχετικά με την κεφαλαιακή θέση, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τη ρευστότητα των τραπεζών που καλύπτουν στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, κατά μέσο όρο, οι τράπεζες της συγκεκριμένης περιοχής διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας CET1 και περιορισμένη έκθεση - εξάρτηση από ομόλογα AT1. Ωστόσο, υπό το πρίσμα της σημαντικής αστάθειας και μεταβλητότητας των αγορών, οι αποδόσεις τόσο των junior bonds (AT1s) όσο και των senior ομόλογων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό, κατά την Goldman Sachs, μπορεί να μεταφραστεί σε ένα υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, με τις τράπεζες να επιδιώκουν δυνητικά να διατηρήσουν περισσότερα κεφάλαια, εξορθολογίζοντας ανάπτυξη και «payouts».

Goldman Sachs

Ως προς τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, η Goldman Sachs σημειώνει πως έχουν βελτιώσει σημαντικά τη συνολική κεφαλαιακή τους θέση και το δείκτη CET1 το 2022, κατά 1,8% κατά μέσο όρο περίπου σε ετήσια βάση. Ο δείκτης CET1 για Εθνική Τράπεζα - Eurobank - Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% αντίστοιχα (έναντι ελάχιστων επιπέδων 9,4 - 9,5%), ενώ ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας ήταν στο 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στα τέλη του 2022.

Η συνεισφορά των CET1 στα συνολικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου στο 80% το 2022, με περιορισμένη εξάρτηση από τίτλους AT1. Παράλληλα, δύο ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) διέθεταν στην κεφαλαιακή τους δομή τίτλους ΑΤ1, οι οποίοι συνεισέφεραν κατά περίπου 7% και κατά 12% στα συνολικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας. Το guidance από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών συνεπάγεται μια βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας κατά 100 - 150 μονάδες βάσης το 2023 και 250 - 350 μονάδες βάσης έως το 2025, η οποία δεν βασίζεται σε νέες εκδόσεις AT1 - Tier 2.

Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να εκδώσουν περισσότερους τίτλους υψηλότερης διαβάθμισης, Tier 2 και περισσότερα senior εργαλεία, τα οποία είναι επιλέξιμα για τις MREL ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Επισημαίνει δε, ότι υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας των αγορών σχετικά με τις εκδόσεις junior χρέους (AT1) επηρεάστηκε επίσης η τιμολόγηση περισσότερων ομολόγων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι αποδόσεις στις εκδόσεις senior preferred των ελληνικών τραπεζών έχουν διευρυνθεί κατά περίπου 60 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες (έναντι 160 μονάδες βάσης διεύρυνσης των αποδόσεων AT1). Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ένα υψηλότερο κόστος έκδοσης νέων ομολόγων (τουλάχιστον προσωρινά) σε σύγκριση με το επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες αναμένουν, με αυξανόμενη πιθανότητα, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, κάτι που μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση των ομολόγων και επομένως να μειώσει το κόστος έκδοσης νέων τίτλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Κίνδυνοι, «άμυνες» και beta στις τράπεζες της Ν. Ευρώπης - Στις προτιμώμενες επιλογές η Εθνική Τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider