Wall Street: Νέες απώλειες για S&P 500 και Nasdaq, «πράσινος» ο Dow Jones - Φόβοι ύφεσης μετά τα μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέες απώλειες για S&P 500 και Nasdaq, «πράσινος» ο Dow Jones - Φόβοι ύφεσης μετά τα μάκρο
Τεχνολογικές απώλειες στη σκιά «υφεσιακών σύννεφων» - Έντονη μεταβλητότητα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street την Τετάρτη, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν στο «κόκκινο», με τον τελευταίο να ηγείται των απωλειών, σε μια συνεδρίαση με πληθώρα στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, που ενίσχυσαν τις επενδυτικές ανησυχίες για την είσοδο των ΗΠΑ σε μία υφεσιακή πορεία.

Ο Nasdaq κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τις τεχνολογικές μετοχές εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία των ΗΠΑ αποδυναμώνεται, ενώ ενδεικτικά σήμερα υποχώρησε 1,07% στις 11.996 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,25% στις 4.090 μονάδες, χτίζοντας διήμερο αρνητικό σερί. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,24% στις 33.482 μονάδες, με στήριγμα από την υπεραπόδοση των μετοχών του κλάδου της υγείας.

Οι μετοχές της τεχνολογίας τα βρήκαν σκούρα την Τετάρτη, με τις Zscaler και Crowdstrike να διολισθαίνουν κατά 8% και 7%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των chip τέλεσαν επίσης υπό πίεση και να αποδυναμώνονται κατά 3%. Τα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Apple στο -1,1%, τη Microsoft στο -1%, την Amazon στο -2,7%, τη Meta στο -1,5% και την Tesla στο -3,7%.

Η αμυντική στάση της αγοράς βοήθησε τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης να «ανθίσουν», ισχυροποιώντας τον Dow Jones. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Johnson & Johnson έκανε άλμα 5,5% αφού η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα πληρώσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια για να διευθετήσει καταγγελίες ότι τα προϊόντα ταλκ της προκάλεσαν καρκίνο. Οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας παρουσίασαν επίσης άνοδο.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Τετάρτη, με τις πιθανότητες περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να συμβάλλουν στην μεταβλητότητα της αγοράς. Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός και επίμονος». Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χρειάζεται ακόμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Όπως δήλωσε η ίδια σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, για να τεθεί ο πληθωρισμός σε σταθερή τροχιά κάτω από το 2%, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να κινηθεί «περαιτέρω σε περιοχή σύσφιξης φέτος», με τα επιτόκια πάνω από το 5%. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή τους, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75% - 5%, τη στιγμή που πριν από έναν χρόνο βρίσκονταν κοντά στο μηδέν.

Σημειωτέον ότι 18 αξιωματούχοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν στο 5,1% μέχρι το τέλος του έτους. Η Μέστερ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ άνετα» με την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, παρά τις πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές, με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

«Μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση» επεσήμανε. Τόνισε ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της Fed «θα συνεχίσουν να αξιολογούν την ένταση και τη διάρκεια αυτών των γεγονότων και των επιπτώσεών τους για τις προοπτικές του πληθωρισμού και της απασχόλησης και επομένως για την κατάλληλη νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, έβαλε στον «πάγο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων φέτος. Όσον αφορά στο «ταβάνι» για τα επιτόκια της Fed, όπως ανέφερε, αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, από το πόσο γρήγορα δηλαδή θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Mάκρο

Τα στοιχεία της ADP για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έδειξαν σημαντική μείωση της διάθεσης των εργοδοτών της χώρας για προσλήψεις. Τα παραπάνω έρχονται εν μέσω των αυξήσεων στα επιτόκια από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομίας. Πέρα από την «επιβεβαίωση» που δίνουν στην Fed οι λιγότερες προσλήψεις, στέλνουν και μήνυμα στις αγορές για το ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να πλησιάζει πιο κοντά σε ένα περιβάλλον ύφεσης.

Κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η S&P Global. Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI για την αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι 53,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση της εταιρείας και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 53,3 μονάδες.

Άνοδο 2,7% κατέγραψε σε μηνιαίο επίπεδο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 70,5 δισ. δολάρια από έλλειμμα 68,7 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα 68,8 δισ. δολαρίων.

Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια ένωση της χώρα MBA). Η ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια υποχώρησε κατά 4,1% για το 7ήμερο που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου, σημειώνοντας την 4η διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Εμπορεύματα

Το πετρέλαιο παρουσίασε μεικτά πρόσημα την Τετάρτη, με τις τιμές στις ΗΠΑ να σημειώνουν απώλειες για πρώτη φορά εδώ και πέντε συνεδριάσεις μετά και τα χθεσινά 2,5 μηνών. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου διολίσθησε 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 80,61 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό Brent παράδοσης Ιουνίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, ενισχύθηκε σχεδόν 0,1%, στα 84,99 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Μαΐου, σημείωσε άνοδο 3% στα 2,8201 δολάρια το γαλόνι, το υψηλότερο τελείωμα μήνα από τον Οκτώβριο. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαΐου έκανε άλμα 2,4% στα 2,731 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαΐου εκτοξεύθηκε 2,3% στα 2,155 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Στα επίπεδα άνω των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά κινήθηκε ο χρυσός, παρά την πτώση για την Τετάρτη και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ που προκλήθηκαν από τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας στη χώρα. Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Ιουνίου, έπεσαν 0,1% ή 2,6 δολάρια στα 2.035,60 δολάρια ανά ουγγιά. Σημειώνεται οι απώλειες έρχονται μετά από ένα διήμερο σερί ανόδου, ενώ την Τρίτη ο χρυσός έφτασε υψηλό άνω των 12 μηνών (σσ: από τις 8 Μαρτίου 2022). Το ασήμι παράδοσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 25,037 δολάρια η ουγγιά, με πτώση σχεδόν 0,3%. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου απώλεσε 2,1%, στα 1.425.300 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου, διολίσθησε 2,1%, στα 1.007,40 δολάρια η ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου έκλεισε στα 3,9865 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας άνοδο 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωαγορές υπέκυψαν στις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας

Gaming: Οι Σαουδάραβες εξαγοράζουν την αμερικανική Scopely για 4,9 δισ. δολάρια

JP Morgan: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider