Wall Street: «Μπαλάκι» μεταξύ των εταιρικών αποτελεσμάτων και των αποφάσεων για τα επιτόκια

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Μπαλάκι» μεταξύ των εταιρικών αποτελεσμάτων και των αποφάσεων για τα επιτόκια
Σε επίπεδο εβδομάδας, Dow Jones και S&P 500 κινούνται προς κλείσιμο με μικρές απώλειες ενώ ο Nasdaq οδεύει προς μικρή άνοδο.

Νευρικότητα επικρατεί στην Wall Street για την Παρασκευή καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο αποτιμά τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και ετοιμάζεται για τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτικής.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,09% ή 30,58 μονάδες στις 33.795 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,07% ή 3,81 μονάδες στις 4.132 μονάδες.

Ο Nasdaq πέφτει 0,39% ή 47,22 μονάδες στις 12.092 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, Dow Jones και S&P 500 κινούνται προς κλείσιμο με μικρές απώλειες ενώ ο Nasdaq οδεύει προς μικρή άνοδο.

Σε επίπεδο μήνα και οι τρείς δείκτες κινούνται προς ανοδικό φίνις του Απριλίου.

Οι προβολείς στα επιτόκια

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη PCE στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο επιβεβαιώνουν πως η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, όπως είναι ο στόχος της Fed με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχωρά από τον Μάρτιο του 2022. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ανακοινώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ «έτρεξε» με ρυθμό 1,1% στο α' τρίμηνο, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ωστόσο, το «πάγωμα» της οικονομίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις φοβίες για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ λόγω της σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και πλέον η προσοχή βρίσκεται στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της τράπεζας που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 3 Μαΐου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το FedWatch του CME Group, οι αναλυτές δίνουν 85,4% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 0,25% την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται η σχετική απόφαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC).

Πριν από τα σημερινά στοιχεία του PCE οι πιθανότητες για αύξηση κατά 0,25% ήταν στο 83,9%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο 1% σημειώνει η μετοχή της Exxon Mobil αφού ο ενεργειακός «κολοσσός» κατέγραψε το ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία του, καθώς «εκτοξεύτηκε» η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ και στις ακτές της Νότιας Αμερικής.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 11,4 δισ. δολ., ήτοι τα υψηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου στην 140χρονη ιστορία του πετρελαϊκού «γίγαντα».

Απώλειες 4% σημειώνει η μετοχή της Amazon καθώς «φρέναρε» η ανάπτυξη στο τμήμα cloud του ομίλου (AWS).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider