Wall Street: Νέες απώλειες στη «σκιά» της Fed - «Γκρεμίζονται» PacWest και Western Alliance

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέες απώλειες στη «σκιά» της Fed - «Γκρεμίζονται» PacWest και Western Alliance
Βουτιά 43% για την Pacific West, στο -35% η Western Alliance. Πτώση 5% για τον δείκτη των περιφερειακών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση 22.24

Απώλειες καταγράφουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, στον απόηχο της χθεσινής 10ης διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, τη στιγμή που οι κλυδωνισμοί στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα συνεχίζονται.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 318 μονάδες ή 0,95% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 33.095 μονάδων με τον δείκτη των περιφερειακών τραπεζών να χάνει 5,1%, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 χάνει 0,73% και βρίσκεται στις 4.060 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,5% στις 11.966 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας Western Alliance υποχωρεί άνω του 35%, καθώς δημοσίευμα των FT ανέφερε πως η διοίκηση του ιδρύματος έχει προσλάβει συμβούλους ώστε να διερευνήσει όλες λες τις στρατηγικές επιλογές της -μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η πώληση του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων της.

Παρόμοια εικόνα και απώλειες σχεδόν 43% (αν και νωρίτερα έχανε ως και 50%) και για τη μετοχή της Pacific West μετά το χθεσινό ξεπούλημα, παρά την προσπάθεια της τράπεζας να καθησυχάσει την αγορά, τονίζοντας πως οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο.

Ισχυρές πιέσεις και πτώση 7% σημειώνει και η μετοχή της Qualcomm, καθώς η εταιρεία παραγωγής τσιπ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις του 2023, συμπαρασύροντας πτωτικά και τις ανταγωνίστριες Skyworks Solutions, Teradyne, Micron Technology και Broadcom.

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι Boeing, Disney, Goldman Sachs και American Express, με πτώση σχεδόν 1%, ενώ πλέον, ο βιομηχανικός δείκτης έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος για το 2023.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, το νέο «χτύπημα» της Fed αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ έφεραν αρνητικά πρόσημα για τους δείκτες της Wall Street, με τον Dow να χάνει 0,80%, τον S&P 0,70% και τον Nasdaq 0,46%, με τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών να δέχονται ισχυρά πλήγματα, καθώς η Pacific West «βούτηξε» κατά 35%, ενώ η Western Alliance έχασε 19%.

Ο Πάουελ επιφυλάχθηκε να δώσει μία εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια, μεταθέτοντας τις αποφάσεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ωστόσο διαβεβαίωσε πως «το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό» και πως «οι συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ έχουν «βελτιωθεί σημαντικά» από τις αρχές Μαρτίου όταν ξέσπασε η τραπεζική αναταραχή.

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 242.000 έναντι 230.000 την προηγούμενη εβδομάδα, τη στιγμή που οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 240.000 αιτήσεις. Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 1,80 εκατ. έναντι 1,85 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,86 εκατ. αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 64,2 δισ. δολάρια έναντι 70,5 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στα 63,1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του εμπορικού ελλείμματος για τους τελευταίους 4 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Shopify: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα στο α' τρίμηνο - Πώληση της μονάδας logistics

Peloton: Ζημίες 275 εκατ. δολαρίων και έσοδα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Moderna: Καθίζηση σε κέρδη και σε έσοδα στο α' τρίμηνο - Στα 5 δισ. δολάρια οι πωλήσεις των εμβολίων του κορονοϊού

gazzetta
gazzetta reader insider insider