Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, αναμένοντας την BoE και με γερμανικές «ανησυχίες»

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, αναμένοντας την BoE και με γερμανικές «ανησυχίες»
Μικρά κέρδη για τους περισσότερους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες της ηπείρου μας. Αργία στο Λονδίνο λόγω του Καρόλου.

Τελευταία ενημέρωση: 11:52

Μικρά κέρδη σημειώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται προσεχτικοί για τις επόμενες κινήσεις τους εν μέσω των προβληματισμών για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης.

Μετά από τις αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη σειρά λαμβάνει την προσεχή Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της και η προσοχή εστιάζεται στο κατά πόσο η BoE θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ώρα που οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τις αυξήσεις των επιτοκίων τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επιστρέφουν οι ανησυχίες για το ότι η «σφιχτή» νομισματική πολιτική μπορεί να φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μια τέτοια ένδειξη ήρθε από τη Γερμανία καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εξάλλου, ακόμα ένα σημαντικό θέμα για την τρέχουσα εβδομάδα στα «μπλοκάκια» των επενδυτών είναι τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν «παγώσει» την άνοδο των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,14% στις 465,96 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx ανεβαίνει 0,08% στις 4.344 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε κλειστός λόγω της αργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου του Γ'.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 0,05% στις 15.953 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,07% στις 7.437 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει κέρδη 0,23% στις 27.411 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιείται 0,50% στις 9.192 μονάδες.

Μάκρο

Περαιτέρω και ισχυρή διολίσθησε κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη που καταρτίζει η Sentix κατά τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -13,1 μονάδες έναντι -8,7 μονάδων τον Απρίλιο και αντί για -9,2 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις -7 μονάδες (-2,7 μονάδες χειρότερα από τον Απρίλιο). Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις -19 μονάδες (-6 μονάδες χειρότερα από τον Απρίλιο), φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Θετική εκκίνηση εβδομάδας στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές για τη Δευτέρα.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 0,68% στις 29.958 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,78% στις 7.276 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 0,49% στις 2.513 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έγραψε άνοδο 1,81% στις 3.395 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 0,34% στις 11.219 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 1,37% στις 20.308 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider