Με αρκετές εναλλαγές προσήμων ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παραμένοντας σε ένα στενό εύρος διακύμανσης.
Όπως φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε μια νευρικότητα και επιμέρους αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών - πωλητών, καθώς από τη μία η διόρθωση μπορεί να δημιουργεί σημεία εισόδου σε τίτλους, αλλά από την άλλη το διεθνές κλίμα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.
Αυτό αποτυπώθηκε και σήμερα και ειδικά μετά τα όσα δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γιοακίμ Νάγκελ ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ πιθανώς θα αυξηθούν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα υπάρχοντα οικονομικά στοιχεία δεν «δείχνουν» στο ότι η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει την πολιτική για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της. «Και αυτό ισχύει και για την περίοδο μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Bundesbank.
Κάπω έτσι, όπως είχε αναλύσει το insider.gr μέσω του άρθρου «Γιατί η έλευση Μαΐου «φοβίζει» Χρηματιστήριο - τράπεζες» το εύθραυστο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σκηνικό, η εμπιστοσύνη που κλονίζεται και αποτυπώνεται εμφανώς πλέον στο διεθνές τραπεζικό σύστημα στη βάση και της ελλιπούς εποπτείας, το «American Dream» που ξεθωριάζει και εξελίσσεται σε μια παγίδα χρέους και η αβεβαιότητα που ενισχύεται κατακόρυφα καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναδιαμορφώνονται και οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη εν ριπή οφθαλμού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αγοραστικών κινήσεων από τα χαρτοφυλάκια, που θέτουν επί τάπητος πλέον έναν πιο «αμυντικό» προσανατολισμό καθώς αναθεωρείται το σενάριο μιας «απότομης προσγείωσης» («hard landing» σενάριο) της οικονομίας. Μιας παγκόσμιας οικονομίας που συνεχίζει να «ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί» και δε διαθέτει κανένα «μαξιλάρι» και καμία «θωράκιση» έναντι μιας απότομης ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που οι κίνδυνοι - αλληλοσυνδεόμενοι ως επί το πλείστον - παραμένουν πολύ πιο αυξημένοι από ό,τι συνήθως.
Επιπλέον, το ΧΑ έμεινε κάπως πιο μακριά από τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αλλά κατάφερε να διατηρήσει τις 1.120 μονάδες και να παραμείνει πέριξ των υψηλών 8ετίας.
Παράλληλα, τα φώτα στράφηκαν προς τη μετοχή της Πειραιώς που έμεινε εκτός του MSCI Greece Standard στο rebalancing των δεικτών. Βέβαια, στον MSCI Greece Small Cap προστέθηκαν οι Ελλάκτωρ και Autohellas. Έτσι, στον MSCI Greece Standard παραμένουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.
Η μετοχή της Πειραιώς κατάφερε παρά τις πρώτες πιέσεις να κλείσει με μηδενική μεταβολή στα 2,31 ευρώ, με όγκο 3 εκατ. τεμ. και τζίρο 6,96 εκατ. Από την άλλη, η μετοχή της Ελλάκτωρ πάτησε γκάζι κλείνοντας στο 2,69% και στα 2,10 ευρώ, με την Autohellas στο 1,67% και τα 13,42 ευρώ.
Ο ΓΔ έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στις 1.122,75 μονάδες, με τον τζίρο στα 80,25 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,11% στις 2.734,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,80% στις 853,19 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 1,03% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,32%.
Να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση του deal της Intracom Properties με την Κλουκίνα Λάππα έφερε πακέτα στη δεύτερη στο 1 ευρώ και αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα αφορούν το 17,95% της Κλουκίνας Λάππας.
Στα βαριά χαρτιά, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,52%, όπως και η Jumbo κατά 0,44%. Από την άλλη, οι καθημερινές πωλήσεις στη Μυτιληναίος δημιούργησαν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου, με τους αγοραστές να στέλνουν τη μετοχή κατά 2,61% υψηλότερα στα 25,98 ευρώ.
Κέρδη επίσης για την ΕΕΕ στα 29,31 ευρώ, αλλά και για τη ΔΕΗ στα 8,28 ευρώ.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 0,72%, με τη Eurobank ωστόσο να υποχωρεί κατά 2,66% στα 1,374 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,27%.
Πέρα από τη Eurobank, οι αγοραστικές κινήσεις ισοσκελίστηκαν από τις πιέσεις σε ΟΠΑΠ (-1,92%), ΜΟΗ (-1,19%) και ΕΛΠΕ (-2,17%).