Χρηματιστήριο: Παραμέρισε εξωτερικά «πυρά» και Coca Cola - «Ράλι» για Viohalco - Aegean

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Παραμέρισε εξωτερικά «πυρά» και Coca Cola - «Ράλι» για Viohalco - Aegean
Απόλυτοι πρωταγωνιστές με ισχυρό «ράλι» οι Viohalco, Aegean, ElvalHalcor και Cenergy.

Έχοντας αυτονομηθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό από την πτωτική τάση και την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών δε κατάλαβε και σήμερα τίποτα από το διεθνές κλίμα, αποκρούοντας τα όποια «εξωτερικά πυρά προσπάθησαν να περάσουν προς τον εναέριο χώρο της Λεωφόρου Αθηνών.

Τα χαμόγελα που προκάλεσε στους επενδυτές ο κλάδος των κατασκευαστών τσιπ παγκοσμίως μετά τα άκρως θετικά αποτελέσματα της Nvidia (χάρη στη ζήτηση για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης), έσβησαν καθώς το «American Dream» ξεθωριάζει και εξελίσσεται σε μια παγίδα χρέους, με το πρώτο χτύπημα της Fitch στην αμερικανική οικονομία, να προκαλεί τριγμούς στις αγορές.

Το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ, όπου δεν καταγράφεται κάποιο σημείο σύγκλισης και επίλυσης των διαφορών μεταξύ Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων, τη στιγμή που απέχουμε μόλις μια εβδομάδα από το να μην μπορεί το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. Ακολούθησε μια ισχυρότερα επίμονη εικόνα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που οδηγεί σε μια πιο παρατεταμένη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων. Επιπλέον, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν επίσης αρκετά αδύναμα, όπως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo από τη Γερμανία που σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, το ΧΑ συνεχίζει να ποντάρει στο νέα κλίμα που θα διαμορφωθεί από την επενδυτική βαθμίδα και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην αγορά.

Η Morgan Stanley τοποθετεί στις προτιμώμενες επιλογές της στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι αμερικανικός οίκος στη στρατηγική του, θέτει σύσταση «overweight» για τις αγορές μετοχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και της Πολωνίας, ενώ «underweight» σύσταση θέτει για τις αγορές του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.

Τα discounts της εγχώριας αγοράς έναντι των αναδυόμενων και των ευρωπαϊκών αγορών παραμένουν υψηλά, και περίπου ευθυγραμμίζονται με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρά τους χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους. Το υψηλά διαρθρωτικά discount σε όρους P/BV της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης (που οφείλεται στις τράπεζες) φαίνεται να περιορίζεται διαρθρωτικά. Έναντι των αναδυόμενων αγορών το discount της εγχώριας αγοράς σε όρους P/BV για τους επόμενους δώδεκα μήνες έχει μειωθεί αισθητά στο 30%, ενώ ομοίως, το discount NTM P/BV της Ελλάδας έναντι των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έκλεισε, με τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται με ένα οριακό premium της τάξεως του 2%.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς αναφέρουν στο insider.gr «πως φυσικά θα επηρεαστεί το ΧΑ από οποιαδήποτε σημαντικά αρνητική κίνηση διεθνώς. Το «growth story» της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με το άνοιγμα της προς τα έξω, είτε μιλάμε για τουρισμό, είτε εξαγωγές είτε επενδύσεις από το εξωτερικό. Οπότε δεν τίθεται θέμα να μην υπάρξει contagion. Επιπλέον εάν πάει κάτι άσχημα έξω, ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να θελήσουν να κλειδώσουν αποδόσεις από Ελλάδα εάν χάνουν από άλλα χαρτοφυλάκια. Φυσικά τα από πιο πάνω εχουν να κάνουν με ένα αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό.

Εάν δεν υπάρξει κάτι τόσο αρνητικό, το ΧΑ θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται επειδή συνεχίζει να είναι σχετικά φτηνό (οι εταιρίες ενισχύουν την κερδοφορία τους) ενώ παράλληλα η οικονομία ενισχύεται, δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο ενώ περιμένουμε upgrade τόσο για την οικονομία (sooner) όσο και για την αγορά (later)».

Στο ταμπλό σήμερα, ο Γενικός Δείκτης παραμέρισε τις απώλειες που καταγράφονταν στις ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας με άνοδο 0,89% στις 1.202,43 μονάδες, με τον τζίρο στα 116,20 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,41% για τον FTSE 25 στις 2.926,33 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο 1,36% και τις 971,60 μονάδες.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον οδήγησε σε ράλι επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη Viohalco και την Aegean να σπάνε τα κοντέρ με κέρδη 8,71% και 6,14% αντίστοιχα.

Ακολούθησε η ElvalHalcor με κέρδη 4,16%, η Cenergy στο 3,63% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,43%. Ισχυρή άνοδος επίσης για την Ελλάκτωρ (3,26%), τη Μυτιληναίος στο (1,54%) και την ΕΧΑΕ στο 2,94%.

Τα κέρδη αυτών κατάφεραν να σβήσουν τις απώλειες της ΕΕΕ λόγω της αποκοπής μερίσματος ύψους 0,78 ευρώ ανά μετοχή που προσπάθησε να δώσει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων για τους short στο να κάνουν παιχνίδι και να πιέσουν προς χαμηλότερα επίπεδα την αγορά. Η μετοχή έκλεισε στο -4,58% και στα 27,50 ευρώ.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ έκλεισαν με ήπιες απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley οι ελληνικές μετοχές - Συνέχεια στην «overweight» θέση

SOS Κομισιόν για πληθωρισμό λόγω κερδών επιχειρήσεων και «εισαγόμενης» ακρίβειας - Αγκάθι η αδύναμη εγχώρια παραγωγή

Citi: Περαιτέρω υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων μετά τις δεύτερες εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider