Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό τριμήνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό τριμήνου
Απόπειρα rebound επιχειρείται στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό τριμήνου οι ευρωαγορές - Οι επενδυτικές ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κυριαρχούν και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού.

Τελευταία ενημέρωση 15:49

Απόπειρα rebound επιχειρείται στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό τριμήνου (σσ: από τέλη Μαρτίου) που άγγιξαν χτες, με τις επενδυτικές ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων να κυριαρχούν και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού, μετά και την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.

Mετά το χαμηλό 14 εβδομάδων, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,41% στις 449 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,56% στις 4.245 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο 0,73% στις 15.640 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που προσθέτει 0,80% στις 7.139 μονάδες. Αντίθετη η εικόνα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να σημειώνει πτώση 0,24% στις 7.262 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,72% στις 27.705 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 9.240 με απώλειες 0,47%.

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δράσει σε περίπτωση που οι αξιωματούχοι της διαπιστώσουν την ταυτόχρονη άνοδο τόσο στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων όσο και των μισθών, επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας, στην γαλλική εφημερίδα La Provence, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως «μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε νέους πληθωριστικούς κινδύνους και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο». «Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε αν οι επιχειρήσεις θα ήταν πρόθυμες να συμπιέσουν τα κέρδη τους για να αποζημιώσουν τους εργαζομένους τους» ανέφερε ακόμα η Κεντρική Τραπεζίτρια της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας πως «οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουν ώστε να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο».

Μάκρο

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Μάιο, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη της «ατμομηχανής» της Ευρώπης από την πρόσφατη ύφεση. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο, εντείνοντας την υφεσιακή πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει ξεκινήσει από τους 3 πρώτους μήνες του 2023. «Τα δεδομένα για τους δύο πρώτους μήνες του δεύτερου τριμήνου διατηρούν τους κινδύνους περαιτέρω συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας», διαμηνύει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι η πρώτη φορά από το 2008 που η οικονομία συρρικνώνεται για περισσότερα από δύο συνεχόμενα τρίμηνα» έσπευσε να συμπληρώσει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Βαριές απώλειες και στην Ασία

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα πρακτικά της Fed που αποκάλυψαν ότι οι αξιωματούχοι διχάστηκαν ως προς την απόφασή τους να διακόψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ βλέπουν περισσότερες αυξήσεις με βραδύτερο ρυθμό. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βούτηξε περίπου 3%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite διολίσθησε κατά 0,51% και ο Shenzhen Component έχασε 0,63%. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 1,7% στις 32.773,02 μονάδες και ο Topix κατέγραψε απώλειες 1,3% στις 2.277,08 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi απώλεσε 0,88% και έκλεισε στις 2.556,28 μονάδες, ενώ ο Kosdaq αποδυναμώθηκε κατά 2,32% στις 870,52 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση κατά 1,27% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του στις 7.161,1 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στ. Ιωάννου στο Bloomberg: Η Eurobank σχεδιάζει να επεκταθεί σε Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ινδία και Ισραήλ

Μειώνεται σταδιακά το spread των επιτοκίων - Διευκρινίσεις από την ΕΕΤ

Κίνητρα για τα απόβλητα και επιτάχυνση του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από το ΥΠΕΝ

gazzetta
gazzetta reader insider insider