Προς το «πράσινο 4x4» οι ευρωαγορές με «γκάζι» από τα μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς το «πράσινο 4x4» οι ευρωαγορές με «γκάζι» από τα μάκρο
Προς τη 4η συνεχόμενη θετική συνεδρίαση οδεύουν οι ευρωαγορές. Των κερδών ηγείται το Μιλάνο.

Τελευταία ενημέρωση 13:40

Οι ευρωαγορές βαδίζουν προς τη 4η σερί «πράσινη» συνεδρίαση αντλώντας ώθηση από τους Aγγλοσάξονες: την κάμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την πτώση του βρετανικού ΑΕΠ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,59% στις 461 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,68% στις 4.389 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,26% στις 7.435 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,49% στις 16.101 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 προσθέτει 0,60% στις 7.377 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με κέρδη +0,87% κινείται στις 28.799 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 9.484 μονάδες με άνοδο +0,33%.

Στο θετικό κλίμα που οικοδομείται, φαίνεται πως συνέβαλε και ο Ινάτσιο Βίσκο, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν απέχει πολύ» από την κορύφωση των επιτοκίων μετά από μια σειρά αυξήσεων. Σε συνέντευξη στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι Sky TG24, ο Βίσκο επανέλαβε την άποψή του ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να διαθέσουν κεφάλαια για να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας έναντι των κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αντί να επιστρέψουν κέρδη σε μετόχους επενδυτές. Ερωτηθείς εάν τα επιτόκια θα έχουν κορυφωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ο Βίσκο απάντησε καταφατικά.

Ενώ οι αγορές εξακολουθούν να δίνουν πιθανότητες άνω του 92% στην αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Fed αυτόν τον μήνα, η αποκλιμάκωση του αμερικανικού πληθωρισμού ενίσχυσε το οικονομικό κλίμα και δημιούργησε ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική πορεία.

Μάκρο

Μικρότερη συρρίκνωση από το αναμενόμενο κατέγραψε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, μετά μάλιστα και από μια πρόσθετη αργία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ που επιβάρυνε τη δραστηριότητα. Το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% τον Μάιο μετά από άνοδο 0,2% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 0,3%.

Τα στοιχεία συνεχίζουν μία σειρά θετικών εκπλήξεων για την Μεγάλη Βρετανία, η οποία απέφυγε την ύφεση που ανέμεναν μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Αγγλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τις αρχές του έτους, δίνοντας μία νέα οπτική στην εστίαση στην εκτίναξη του πληθωρισμού και στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ψύξει την οικονομία με απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. «Η συνολική αύξηση της κατανάλωσης θα μπορούσε να παραμείνει υποτονική μέχρι το επόμενο έτος, καθώς τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά εμπόδια», δήλωσε στο Bloomberg ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Ενώ η ισχυρότερη αύξηση των μισθών και η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πραγματικά εισοδήματα να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους των στεγαστικών δανείων και της αύξησης των ενοικίων θα μπορούσε να επιβαρύνει τις δαπάνες των νοικοκυριών».

«Άλμα» στην Ασία

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει άνοδο 2,46% και να ηγείται των κερδών στην περιοχή, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech κέρδισε άνω του 3%. Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν επίσης όλες ανοδικές, με τον Shanghai Composite να κερδίζει 1,26% και τον Shenzhen Component να σημειώνει μεγαλύτερη άνοδο 1,63%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,81% και ο Kosdaq ενισχύθηκε κατά 1,33%, καθώς η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,56% και έκλεισε στις 7.246,9, ενώ στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κέρδισε 1,49% και έκλεισε στις 32.419 μονάδες και ο Topix βρέθηκε κατά 0,97% υψηλότερα στις 2.242,99 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφομοιώνει επιπέδα το Χρηματιστήριο - Ήπιο profit taking

Το αυξημένο κόστος εργασίας ανοίγει την πόρτα στα «Αγροτικά Ρομπότ»;

Αιολική ενέργεια: Επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ και σχεδόν 5 GW το α΄εξάμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider