Χωρίς κατεύθυνση το κλείσιμο της Πέμπτης για τη Wall Street με τον S&P 500 και τον Nasdaq να καταγράφουν απώλειες ενώ ο Dow Jones διασώθηκε, καθώς επανεμφανίστηκαν ανησυχίες σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Fed και οι επενδυτές αξιολογούν το κατά πόσο είναι πιθανό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν νέα αύξηση φέτος.
Στα ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 34.500 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,32% στις 4.451 μονάδες, με τον Nasdaq να ηγείται των απωλειών καταγράφοντας πτώση 0,89% στις 13.748 μονάδες.
«Οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι η Fed θα τηρούσε στάση αναμονής για το υπόλοιπο του έτους, αλλά είναι πιθανό να έχουμε ακόμη μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον», εκτιμά ο Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. «Όταν όλα τα πράγματα είναι ευθυγραμμισμένα, αυτό είναι λίγο αρνητικό για τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία περίμενε ότι η Fed θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις το τρέχον έτος» πρόσθεσε.
Μια σειρά από οικονομικά στοιχεία -συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης των εκτιμήσεων μείωσης των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας- συμβάλλουν στους φόβους πως η ισχυρή αγορά εργασίας ενδεχομένως να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στην Fed για το εάν πρέπει να χαλαρώσει τη συσφικτική της πολιτική. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν στις 216.000, έναντι εκτιμήσεων για 230.000.
Επιχειρηματικά νέα
Η μετοχή της Apple υποχώρησε σχεδόν 3% την Πέμπτη, χάνοντας 200 δισεκατομμύρια σε χρηματιστηριακή αξία σε μόλις δύο ημέρες, καθώς η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης iPhone σε υπηρεσίες και εταιρείες του κράτους. Η Κίνα βιώνει μια παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων της, απειλώντας τη ζήτηση για τα πάντα, από εμπορεύματα μέχρι ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Τα νέα είναι κακά για την Apple, καθώς η 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελεί την ισχυρότερη ξένη αγορά της και συνιστά μια παγκόσμια βάση παραγωγής προϊόντων της.
Στα προβλήματα της Apple προστίθεται η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων λόγω ανησυχιών ότι η Fed θα πρέπει να εντείνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού καθώς η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική. «Ο Nasdaq βυθίζεται καθώς η Apple καταστρέφει ένα σωρό μετοχές τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA. «Η ιστορία ανάπτυξης της Apple εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και αν ενταθεί η καταστολή του Πεκίνου, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση που στηρίζονται στην Κίνα» πρόσθεσε.
Εμπορεύματα
Ο χρυσός κατέγραψε απώλειες την Πέμπτη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα οικονομικά δεδομένα και το πολυάσχολο ημερολόγιο ομιλιών των αξιωματούχων της Fed ώστε να ανακαλύψουν ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.942,50 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,1%, στα 23,24 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου αποδυναμώθηκε 0,6% στα 3,76 δολάρια η λίβρα. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 909,60 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 0,6%, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 0,4% στα 1.215 δολάρια η ουγγιά. «Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν υπό πίεση και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υποχωρούν καθώς οι traders λαμβάνουν υπόψη τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία, καθώς και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπας Κούιμαν, διευθύνων σύμβουλος της DHF Capital.
Το πετρέλαιο κατέγραψε σημείωσε πτώση την Πέμπτη, με το αμερικανικό αργό να «διορθώνει» έπειτα από εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις ανόδου στο μεγαλύτερο σερί ημερήσιων κερδών από τις αρχές του 2019. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου, απώλεσε 0,8%, για να διαμορφωθεί στα 86,87 δολάρια το βαρέλι, αφού ολοκλήρωσε την προηγούμενη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου. Το ανοδικό σερί εννέα ημερών για το αμερικανικό αργό ήταν το μεγαλύτερο από το 2019. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, υποχώρησε κατά 68 σεντς ή σχεδόν 0,8%, στα 89,92 δολάρια το βαρέλι, μετά από επτά συναπτές ημέρες ανόδου που το είχαν οδηγήσει την Τετάρτη στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 16 Νοεμβρίου. Τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν πτώση άνω των 6 εκατομμυρίων βαρελιών στις εβδομαδιαίες εγχώριες προμήθειες αργού, ωστόσο, βοήθησε στον περιορισμό των απωλειών στην τιμή του πετρελαίου. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε την Πέμπτη ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού της χώρας μειώθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε την 1η Σεπτεμβρίου.