Αδυνατεί να βρει ρυθμό το Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις στα όρια των 1.200

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδυνατεί να βρει ρυθμό το Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις στα όρια των 1.200
Αδυνατεί να βρει ρυθμό και να σταθεροποιηθεί το Χρηματιστήριο. Κόκκινο το ταμπλό.

Αδυνατεί να βρει ρυθμό και να σταθεροποιηθεί το Χρηματιστήριο, όπως αναζητεί να βρει δυνατά χέρια αγοραστών και ξένων επενδυτών, με τους πωλητές και τους βραχυπρόθεσμους να επανέρχονται και με έναν ισχνό τζίρο να τραβούν την αγορά προς τα κάτω.

Το ΧΑ δείχνει να αγνοεί προς ώρας - και πιθανότατα μέχρι τα τέλη του μήνα - τους θετικούς καταλύτες από τους οίκους αξιολόγησης την επενδυτική βαθμίδα της Moody's για ΕΤΕ - ΕΥΡΩΒ, αλλά και το premium της τελευταίας προς την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ στα 1,80 ευρώ.

Ενδεικτικό πως η Capital Economics χαρακτηρίζει ως το απόλυτο «success story» εντός της Ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας, πως θα συνεχίσει μάλιστα, να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης.

Η αγορά παίζεται τεχνικά, ακολουθεί τις διεθνείς αγορές και πιθανότατα αναζητεί μια διόρθωση μέχρι τις 1.160 μονάδες, προτού κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά.

Παράλληλα, η ισχυρή διορθωτική κίνηση στη Wall Street δε βοηθάει σε καμία περίπτωση, με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται μετοχές όπως την Amazon, την Apple, την Tesla και τη Microsoft, που έπαιζαν έτσι και αλλιώς σε πολύ ακριβούς δείκτες αποτίμησης.

Παράλληλα, η υψηλή στάθμιση που έχουν αυτές οι μετοχές στον S&P 500 παρασύρουν τον κορυφαίο δείκτη αρκετά προς τα κάτω, χωρίς η εικόνα να είναι αρκετά αντιπροσωπευτική. Άρα ναι μεν η Αμερική έπεσε, αλλά πρέπει να βλέπουμε και ποιες μετοχές υποχωρούν και με τι δείκτες αποτίμησης έπαιζαν. Πέραν αυτών, η κορυφαία αγορά αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες χθες καθώς, το sell-off πήρε μεγάλες διαστάσεις σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που επιταχύνθηκε μάλιστα μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης. Βέβαια, οι ΗΠΑ αντιδρούν σήμερα, έστω και σε ένα ήπιο βαθμό, εν αντιθέσει με τον Stoxx 600 και τον DAX.

Το Χρηματιστήριο, ετοιμάζεται παράλληλα να υποδεχθεί και την Optima Bank. Όπως σημειώνει το insider.gr, το κλείσιμο μίας τετραετούς επιτυχημένης πορείας και το άνοιγμα ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου με ενισχυμένα κεφάλαια και διευρυμένη μετοχική σύνθεση, σηματοδοτεί η είσοδος της Optima bank στο Χρηματιστήριο. Η Τράπεζα είναι η πρώτη, μετά από 17 χρόνια, που χτυπάει την πόρτα του ΧΑΑ, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες εισαγωγές εταιρειών που θα ακολουθήσουν σε κλίμα επενδυτικής βαθμίδας.

Η δημόσια εγγραφή της Optima bank, με την διάθεση 21.000.000 νέων μετοχών που αντιστοιχούν στο 28,5% του συνόλου των μετοχών της, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Τότε θα ανακοινωθεί και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, μεταξύ του εύρους των 6,4 και 7,2 ευρώ ανά μετοχή στο οποίο θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση νέων κεφαλαίων έως 151.200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά αφορά έως 19.950.000 νέες μετοχές και παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως 1.050.000 νέων μετοχών. O βασικός μέτοχος της Optima bank, η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 10 εκατ. ευρώ, ενώ με 36 εκατ. ευρώ θα μπουν ως νέοι μεγάλοι επενδυτές η Reggeborgh (με 21 εκατ. ευρώ) και το Fiera Capital (με 15 εκατ. ευρώ).

Το ταμπλό κοκκίνησε ξανά σήμερα, με πολλούς τίτλους να πιέζονται υπερβολικά, και την αγορά να βλέπει μόνο την έξοδο από έναν «αιματηρό» Σεπτέμβριο. Οι απώλειες μέχρι στιγμής ξεπερνούν το 8,2% για το ΓΔ, ενώ για τον τραπεζικό φτάνουν στο 12,33%.

Ο ΓΔ έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,27% στις 1.204,11 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει αισθητά χαμηλότερα από τα 105 εκατ. ευρώ, στα 76,47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 1,65% στις 2.930,83 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,22% στις 932,01 μονάδες.

Στις τράπεζες, ανεξήγητη για αρκετούς οι τόσες πιέσεις προς τη Eurobank που υποχώρησε εκ νέου σήμερα κατά 4,15% στα 1,4665 ευρώ, βλέποντας και τον τοπικό πυθμένα του 1,44 ευρώ. Αυτό πιθανότατα να δώσει και νέα δύναμη στη μετοχή να κινηθεί προς νέα υψηλά. Πτώση 4,03% για Alpha Bank 2,11% για την ΕΤΕ και 2% Πειραιώς στα 2,838 ευρώ.

Βίαη πτώση για τη ΔΕΗ στο -3,06% και τα 9,50 ευρώ, αλλά και για την Aegean στο -3,46% και τα 10,60 ευρώ. Ισχυρές απώλειες και για τη Μυτιληναίος στο 2,98% και τα 34,56 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, στα 14,45 ευρώ.

ΕΕΕ (1,4%), ΟΤΕ (0,30%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,30%) και ΕΛΧΑ (0,79%) διασώθηκαν από το κόκκινο σκηνικό με τη Σαράντης μάλιστα να υπεραποδίδει με κέρδη 3,45% στα 7,50 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider