«Μάχη» για το πρόσημο στις ευρωαγορές μετά τα χαμηλά έξι μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» για το πρόσημο στις ευρωαγορές μετά τα χαμηλά έξι μηνών
Ήπιες διακυμάνσεις την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 15.34

Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αρχική προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος των τελευταίων συνεδριάσεων, που έχει οδηγήσει τις αγορές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOX 600 καταγράφει κέρδη 0,13% και βρίσκεται στις 447,52 μονάδες, με τον πετρελαϊκό κλάδο να ενισχύεται κατά 0,8%, ενώ αντίστοιχες απώλειες καταγράφει ο κλάδος των ταξιδίων. Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.143,76 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,29%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 0,27% στις 15.258 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,45% στις 7.103 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,26% στις 7.573 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,36% στις 28.112 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,86% στις 9.412 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρά κέρδη σχεδόν 13% καταγράφει η μετοχή της φαρμακευτικής Schott Pharma στο ντεμπούτο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στον απόηχο της μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) που έγινε φέτος στη Γερμανία, ύψους 813 εκατ. ευρώ.

Μάκρο

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ωστόσο μικρότερη πτώση από την αναμενόμενη, με «φόντο» τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του μπλοκ των 20 εθνών - ένας συνολικός δείκτης που καταγράφει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών - υποχώρησε στις 93,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από το αναθεωρημένο 93,6 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη. Ωστόσο, το νούμερο αυτό ήταν βελτιωμένο συγκριτικά με τις 92,5 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal, υποδηλώνοντας πως το υποτονικό κλίμα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω.

Για τρίτο διαδοχικό μήνα ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που μειώνεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,2% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, εναρμονισμένος με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας INE.

Απώλειες άνω του 1% σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι σημαντικότεροι δείκτες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο μετά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών νωρίτερα τον Σεπτέμβριο δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις ασιατική αγορές.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,54% στις 31.872 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης HSI έχασε 1,36% στις 17.373 μονάδες, στον απόηχο της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Evergrande.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με μικρά κέρδη 0,10% στις 3.110 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shenzhen Component ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 10.109 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.465 μονάδες με κέρδη 0,09%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 διαμορφώθηκε στις 7.024 μονάδες, με μικρή πτώση 0,09%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider