Ρούβλι: Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100 έναντι του δολαρίου - «Πονοκέφαλος» για τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρούβλι: Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100 έναντι του δολαρίου - «Πονοκέφαλος» για τη Ρωσία
Ψυχρολουσία για τη Ρωσία η νέα υποτίμηση για το ρούβλι κοντά στα 100 ρούβλια έναντι του δολαρίου.

Ψυχρολουσία για τη Ρωσία η νέα υποτίμηση για το ρούβλι κοντά στα 100 ρούβλια έναντι του δολαρίου. Η κατρακύλα του ρωσικού νομίσματος δεν έχει τέλος καθώς οι προσπάθειες των υπεύθυνων οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα δεν στέφθηκαν με επιτυχία, με τον ρωσικό λαό να κλονίζεται από τη νέα υποτίμηση.

Το νόμισμα της Ρωσίας υποχώρησε έως και 0,5% στα 100,255 έναντι του δολαρίου, στη σημερινή διαπραγμάτευση στη Μόσχα. Η πτώση επανέφερε το ρωσικό νόμισμα στο επίπεδο που είχε πυροδοτήσει έκτακτη αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο και είχε ζωντανέψει τα σενάρια επιβολής πιθανά capital control με σκοπό να ενισχυθεί το ρούβλι.

Διαφωνεί το Κρεμλίνο με την Κεντρική Τράπεζα για τα capital controls

Η νομισματική αναταραχή έχει προκαλέσει ποικίλες διαφωνίες μεταξύ του Κρεμλίνου και της Κεντρικής Τράπεζας. Η Διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, τάχθηκε κατά της χρήσης διοικητικών μέτρων για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας, προτείνοντας αντ’ αυτού μια συγκεκριμένη νομισματική πολιτική.

Άλλωστε, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 12% από 8,5% σε έκτακτη συνεδρίαση τον Αύγουστο, όταν το ρούβλι «έσπασε» το φράγμα του 100, αυξάνοντάς το κατά μια περαιτέρω ποσοστιαία μονάδα στο 13% τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση των επιτοκίων του Αυγούστου ήταν η πιο απότομη από την εποχή της της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όπως δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ της Μόσχας, η Ναμπιούλινα, το ρούβλι θα ήταν ακόμη πιο αδύναμο αν δεν είχε γίνει αυτή η άνοδος επιτοκίων.

Στο πλαίσιο μιας νομισματικής πολιτικής, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τον Αύγουστο ότι θα απέχει από αγορές συναλλάγματος για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το ρούβλι συνέχισε να κατρακυλά την ίδια στιγμή που η ζήτηση για σκληρό νόμισμα στη Ρωσία αυξάνεται εν μέσω ανάκαμψης των εισαγωγών και σε μια εποχή που η οικονομία πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις λόγω του πολέμου.

Η ροή του ξένου νομίσματος, που προέρχεται από τους κύριους εξαγωγείς της Ρωσίας, επλήγη και αυτή σοβαρά καθώς μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδα από εξαγωγές.

Οι Ρώσοι εξαγωγείς πωλούν λιγότερο συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει μια πιο ουδέτερη στάση ως προς τα μέτρα που θα πιέσουν τους εξαγωγείς να παραδώσουν περισσότερα έσοδα σε ξένο νόμισμα, χωρίς να επιβάλει καμία υποχρέωση.

Και παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων, υποχώρησε μπροστά στην αντίθεση της κεντρικής τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομίας, Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, πρότεινε επίσης τη διάσπαση της αγοράς συναλλάγματος ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, η οποία έχει onshore και offshore ισοτιμίες για το εθνικό της νόμισμα, μια ιδέα, όμως, που επικρίθηκε έντονα από τη Ναμπιούλινα.

Σε κάθε περίπτωση, η μακρόχρονη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία σε συνδυασμό με τη νομισματική αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που κλονίζει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Πούτιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider