Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά την υποχώρηση των αποδόσεων

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά την υποχώρηση των αποδόσεων
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ από το 2007 στα οποία «εκτινάχθηκε» τις τελευταίες 48 ώρες.

Τελευταία ενημέρωση 12:26

Μεικτά πρόσημα και μεταβλητότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά από τις απώλειες των τελευταίων ημερών, καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δείχνει να καθησυχάζει τους διεθνείς επενδυτές για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ από το 2007 στα οποία «εκτινάχθηκε» τις τελευταίες 48 ώρες, αφού η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσιών ADP στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η αύξηση των ιδιωτικών θέσεων εργασίας ανήλθε σε 89.000 τον Σεπτέμβριο, πολύ κάτω από την εκτίμηση των 160.000 του Dow Jones, και φάνηκε να διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι η αγορά εργασίας «χαλαρώνει», κι ως εκ τούτου η επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών αποδίδει, μειώνοντας τις πιθανότητας να διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει οριακά 0,06% στις 440,33 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,11% στις 4.095 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,21% στις 15.067 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,05% στις 7.416 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 0,30% στις 6.975 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει οριακά 0,02% στις 9.104 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,29% στις 27.356 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Κατακόρυφη πτώση 35% σημειώνουν οι μετοχές του γαλλικού κατασκευαστή τρένων Alstom, αφού η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις της για τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

Στα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της μειώθηκαν από -45 εκατ. ευρώ σε -1,15 δισ. ευρώ. Προσέθεσε επίσης ότι αναμένει τώρα ελεύθερες ταμειακές ροές σε ένα εύρος μείον 500 - μείον 750 εκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρο το έτος, σε σύγκριση με μια προηγούμενη πρόβλεψη για «σημαντικά θετικές».

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alstom ανεστάλη για λίγο στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου του Παρισιού.

Η πτώση βάζει την εταιρεία στην πορεία της για τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών της εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η πτώση της μετοχής εξάλειψε περίπου 2,6 δισ. από την αγοραία αξία της Alstom.

Η εικόνα στην Ασία

Οι αγορές στην Ασία σημείωσαν άνοδο μετά από την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων από τα υψηλά 16 ετών, η οποία ακολούθησε τα πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

O ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε 1,69%, ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ κέρδισε 0,51%, ο KOSPI στη Σεούλ υποχώρησε 0,09% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,23%. Στην ηπειρωτική Κίνα οι αγορές έμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντίστροφη μέτρηση για 10 νέα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

Γιατί και «πώς» το ομολογιακό selloff αφορά δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider