Στην «σκιά» του πολέμου οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «σκιά» του πολέμου οι ευρωαγορές
Ενδιαφέρον για τους επενδυτές ενέχει και η συνέχιση της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου από τις εταιρείες της ηπείρου καθώς και μακροοικονομικά στοιχεία.

Τελευταία ενημέρωση 15:51

Η «σκιά» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή πέφτει και σήμερα πάνω στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ ενδιαφέρον για τους επενδυτές ενέχει και η συνέχιση της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου από τις εταιρείες της ηπείρου καθώς και μακροοικονομικά στοιχεία.

Η επικαιρότητα κυριαρχείται από την πολύνεκρη επίθεση σε παλαιστινιακό νοσοκομείο όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει χθες το βράδυ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μια καταστροφική απώλεια ζωών που πυροδότησε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, ενισχύοντας ακόμα τους φόβους για μία ευρύτερη ανάφλεξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,46% στις 447.70 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,65% στις 4.125 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,62% στις 15.157 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,52% στις 6.993 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολισθαίνει 0,62% στις 7.627 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,25% στις 28.296 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,57% στις 9.245 μονάδες.

Μάκρο

Σταθερός στο 6,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, τον Σεπτέμβριο. Αν και αμετάβλητος από τον Αύγουστο (σε ετήσια βάση) - οπότε επίσης ήταν στο 6,7% - ο βρετανικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων. Σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, οι προβλέψεις τον τοποθετούσαν στο 6,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου ανιστάθμισαν την πτώση του κόστους τροφίμων. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε - λιγότερο από το αναμενόμενο - στο 6,1% από το 6,2%.

Η κίνηση στην Ασία

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατάφεραν να ανακτήσουν μικρό μέρος από το ενδοσυνεδριακά χαμένο έδαφος, μετά από τα ισχυρά στοιχεία για την Κίνα, όπου έδειξαν πως η οικονομία της αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση στο γ' τρίμηνο του 2023, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο που έχει θέση το Πεκίνο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5% φέτος.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,20%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,30%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,80% και ο SZSE Component διολίσθησε 1,24%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε υψηλότερα κατά 0,09% και ο KOSPI στη Σεούλ κέρδισε 0,10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο αμάχους

Στουρνάρας στους FT: Κίνδυνος να «σπάσει κάτι», αν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων - Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μ. Ανατολής

Qatar Energy: Συμφώνησε με τη Shell να την προμηθεύει με LNG για 27 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider