Αγοραστικές... «ορέξεις» στη Wall Street - Παράταση στο ξέφρενο ράλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγοραστικές... «ορέξεις» στη Wall Street - Παράταση στο ξέφρενο ράλι
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,10% στις 34.129 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,18% στις 4.374 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,77% στις 13.623 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 19:34

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στην Wall Street την Τρίτη καθώς οι επενδυτές φαίνονται ορεξάτοι να συνεχίσουν το ξέφρενο ράλι διαρκείας με αποκορύφωμα και τα χθεσινά κέρδη. Ο Dow Jones ενισχύεται 0,10% στις 34.129 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,18% στις 4.374 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,77% στις 13.623 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Nasdaq κατοχύρωσε την έβδομη συνεχόμενη θετική συνεδρίασή του για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones με το δικό τους πράσινο «6x6» έχτισαν ένα ανοδικό σερί που είχε να παρατηρηθεί από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αντίστοιχα.

Η Wall Street αξιολογεί εάν το ράλι που «τρέχει» εδώ και και αρκετές συνεδριάσεις μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερη του 2023 και για τους 3 δείκτες. Η άνοδος του Νοεμβρίου έρχεται σαν απάντηση στον αδύναμο Οκτώβριο κατά τον οποίο ο S&P 500 διολίσθησε σε έδαφος διόρθωσης. Η επενδυτική αισιοδοξία απέκτησε νέο «καύσιμο» καθώς η Fed άφησε σταθερά τα επιτόκια ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να διολισθαίνουν με τις μετοχές να παίρνουν τα πάνω τους.

Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο εύρος του 5,25% - 5,5% (όπου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο) στη δεύτερη συνεχόμενη απόφαση για παύση, μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, εκ των οποίων οι τέσσερις έλαβαν χώρα εντός του 2023.

«Είναι πιθανό οι επόμενες μέρες να είναι βαρετές αλλά ασταθείς καθώς οι αγορές αφομοιώνουν τις τεράστιες μηνιαίες κινήσεις σε ομόλογα και μετοχές, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τον επόμενο γύρο σημαντικών καταλυτών (όπως τη Σύνοδο Κορυφής Μπάιντεν - Σι, το τι μέλλει γενέσθαι με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, την συνέχιση του "χορού" των εταιρικών αποτελεσμάτων και πολλά άλλα» τόνισε ο Άνταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge.

Από την πλευρά του, το μήνυμα ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης εάν χρειαστεί, απέστειλε ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη Νιλ Κασκάρι. «Πρέπει να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% σε εύλογο χρονικό διάστημα» σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg. «Τελικά, η οικονομία θα μας πει πόσα ακόμα χρειάζονται για να φτάσουμε εκεί. Και απλώς δεν ξέρω» επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν συζητήσει ακόμη το πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, αλλά έχουν μιλήσει για πιθανή ανάγκη να το κάνουν, εάν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί ουσιαστικά. «Δεν βλέπω πολλά στοιχεία ότι η οικονομία αποδυναμώνεται» ανέφερε ακόμα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στο Σικάγο Όστιν Γκούλσμπι τόνισε ότι η κορυφαία προτεραιότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο της Τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι δεν θέλουν να «προδικάσουν» τις αποφάσεις για τα επιτόκια. «Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό - αυτό είναι το Νο. 1 πράγμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε» τόνισε. «Έχουμε ακόμα εβδομάδες μπροστά μας και πολλές πληροφορίες να συγκεντρώσουμε» παρατήρησε.

Μάκρο

Στα «μάκρο» της ημέρας, αύξηση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη διευρύνθηκε στα 61,5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο από 58,7 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 60,2 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 322,7 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,2% στα 261,1 δισ. δολάρια. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως η αύξηση του ελλείμματος του Σεπτεμβρίου αντανακλά τη διεύρυνση του ελλείμματος αγαθών και τη μείωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στο επιχειρηματικό πεδίο, αίτηση προστασίας πτώχευσης στο κεφάλαιο 11 στο Νιου Τζέρσεϊ κατέθεσε η WeWork, κολοσσός στην αγορά των κοινόχρηστων χώρων γραφείων, με κεφαλαιοποίηση που έφτασε στα 47 δισ. δολάρια μέσα στην πανδημία, έπειτα από μια δεκαετία οικονομικών αναταραχών και στον απόηχο αδυναμίας καταβολής τόκων σε ομολογιούχους. Σε ανακοίνωσή της, η WeWork ανέφερε ότι έχει συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με δανειστές που κατέχουν περίπου το 93% των εγγυημένων ομολογιών της, για να «μειώσει δραστικά» το χρέος της. Επίσης, η αίτηση πτώχευσης περιορίζεται στις τοποθεσίες της WeWork στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Η WeWork ιδρύθηκε το 2010 στη Νέα Υόρκη από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Άνταμ Νιούμαν, ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας έως ότου εκδιώχθηκε εννέα χρόνια αργότερα. Η WeWork έκανε χρηματιστηριακό ντεμπούτο μέσω SPAC το 2021, αλλά έκτοτε απώλεσε το 98% της αξίας της.

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη αλλά και τα έσοδα της Uber στο γ' τρίμηνο, ωστόσο το guidance για το τελευταίο τρίμηνο του έτους διασώζει την μετοχή της εταιρείας, η οποία ενισχύεται σχεδόν 2,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα, η Uber ανέφερε κέρδη 221 εκατ. δολαρίων ή 0,10 δολαρίων/μετοχή, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν κέρδη 0,12 δολαρίων/μετοχή. Σημειώνεται πως στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία ride hailing είχε αναφέρει ζημιές 1,2 δισ. δολαρίων ή 0,61 δολαρίων/μετοχή. Παράλληλα, τα έσοδα της Uber ανήλθαν στα 9,29 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από την εκτίμηση τρων αναλυτών για έσοδα 9,52 δισ. δολαρίων. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο τζίρος της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 11% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022. Αναφορικά με την πορεία του δ' τριμήνου, η αμερικανική εταιρεία αναμένει κέρδη μεταξύ 1,18 δισ. και 1,24 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 1,15 δισ. δολαρίων. Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις διαμορφώνεται και η πρόβλεψη για τον συνολικό τζίρο των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο δ' τρίμηνο, καθώς η Uber αναμένει έσοδα μεταξύ 36,5 και 37,5 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τζίρο 36,31 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Κύπρου για τη Γάζα

WSJ: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν το Ισραήλ με «έξυπνες βόμβες» για πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Υπεγράφη η Συμφωνία Χρηματοδότησης μεταξύ DFC και ΟΝΕΧ - «Πράσινο φως» για παροχή 125 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider