Σε αρνητικό έδαφος, αλλά με ήπιες απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ακολουθώντας τα… χνάρια των ασιατικών και αμερικανικών αγορών και ενώ τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην επικείμενη αναβληθείσα συνεδρίαση του OPEC+ την Πέμπτη.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3% λίγες ημέρες αφότου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε πτώση 0,39% στις 4.355 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε σχεδόν 0,4% κλείνοντας στις 15.966 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,37% στις 7.265 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 7.460 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο -0,25% στις 29.359 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 σημείωσε οριακές απώλειες 0,03% στις 9.936 μονάδες.
Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, με το συμβόλαιο αργού τύπου Brent να δίνει μάχη για να κρατήσει τα 80 δολάρια το βαρέλι, και πλέον κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ πτώση της τάξης του 0,8% κατέγραψαν οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου.
Σκληρή προειδοποίηση απεύθυνε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Χόακιμ Νάγκελ μιλώντας στο Forum Analysis στο Μιλάνο, σε σχέση με τις συνέπειες, τις οποίες θα είχε στην ευρωπαϊκή οικονομία μία ενδεχόμενη νέα μείωσης των επιτοκίων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Συγκεκριμένα, ο Νάγκελ επισήμανε πως «η πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή ακόμη και να αρχίσει να επιταχύνεται εκ νέου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σφίξουμε τη νομισματική πολιτική για άλλη μια φορά, και ο αποδυναμωτικός αντίκτυπος στην οικονομία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι θα ήταν διαφορετικά».
Σημειώνεται ότι απώλειες καταγράφηκαν σήμερα και στα ασιατικά ταμπλό, με «βαρίδι» τις μετοχές ακινήτων στην Ιαπωνία και τον πληθωρισμό υπηρεσιών στην Ιαπωνία, ο οποίος αναρριχήθηκε σε υψηλό μηνών.