Ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο μετά το investment grade από τη Fitch

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο μετά το investment grade από τη Fitch
Σε κορυφαίους διεθνείς δείκτες εντάσσονται τα ελληνικά ομόλογα, με την αναβάθμιση από τη Fitch. Θετική αντίδραση θα επιδιώξει το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 10:55

Από τις 1.280 ξεκινάει το Χρηματιστήριο τη νέα εβδομάδα μπαίνοντας σε ρυθμούς Santa Claus Rally, μετά δε και από μια ακόμη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται άκρως θετικά για την ελληνική οικονομία σε επίπεδο αξιολογήσεων, μετά το σερί αναβαθμίσεων και τη Fitch να «επισφραγίσει» την επίτευξη του οροσήμου του «investment grade». Το «ταξίδι» φυσικά συνεχίζεται για την ελληνική οικονομία που στοχεύει πλέον στην περαιτέρω αναρρίχηση στον «τοίχο» των αξιολογήσεων.

Μάλιστα, οι κινήσεις - αναβάθμισης από το αμερικανικό «ιππικό» των S&P, Moody's και Fitch είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς σηματοδοτούν το πέρασμα των ελληνικών κρατικών τίτλων σε κορυφαίους δείκτες, ενώ οι θέσεις τους λαμβάνονται σημαντικά υπόψη από τους κορυφαίους διαχειριστές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Reuters, η αναβάθμιση από Fitch, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κίνησης από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο και καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ένα ευρύ φάσμα ομολογιακών δεικτών που διαχειρίζονται το Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase, ανοίγοντας τις πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αναφέρει πως «η χώρα πλέον έχει την μεγαλύτερη μείωση του χρέους, μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού της ενώ παράλληλα υπέρ αποδίδει σε ανάπτυξη σε σχέση με όλες της υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ο τραπεζικός κλάδος πλέον μπορεί να δανείζει πιο εύκολα και με καλύτερο κόστος ενώ η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Το χρηματιστήριο ακολουθεί και μάλιστα με αργά και σταθερά βήματα με τα placements των τραπεζών να παίζουν τον ρόλο τους ενώ ανοίγει ο δρόμος για μία ακόμα μία πετυχημένη χρηματιστηριακή χρονιά μιας και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα μας λείπουν τα καλά νέα και αναβαθμίσεις. Σίγουρα οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προβληματίσουν αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει να φοβηθεί κάτι με τόσο θετικά δεδομένα».

Το road show του Λονδίνου είναι άκρα πετυχημένο μιας και συζητήθηκε ακόμα περισσότερο μετά από αυτό που συνέβη με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας. Μόνο αρνητικό δεδομένο είναι η πτώση του τζίρου που περιμέναμε-νουμε να είναι αισθητά υψηλότερος σε καθημερινή βάση κάτι που δεν συνέβη στο ξεκίνημα του μήνα. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με την μικρή κίνηση των μετοχών μιας και η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη από 1-2% στους κλαδικούς χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Μία ανοδική έξαρση ή και μία διόρθωση που δύσκολα έρχεται θα αυξήσει σίγουρα τζίρο και ενδιαφέρον παρόλα αυτά στις αγορές, οι αργές κινήσεις είναι και πιο συμπαγείς και bull χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη, τεχνικά τώρα η τάση παραμένει κραταιά με την ζώνη του 1.300 σε πρώτη και του 1.350 σε δεύτερη να είναι τα κοντινά μας επίπεδα. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει ότι το 2024 θα μπορούσε να στοχεύσει στην ζώνη των 1.600 μονάδων. Το 1.255 επίπεδο έχει γίνει βραχυπρόθεσμη στήριξη στην παρούσα.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πιθανότατα την Πέμπτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το placement περί το 10% (αν όχι και λίγο παραπάνω στο 12%) των μετοχών στην HelleniQ Energy (σε αναλογία της συμμετοχής των Paneuropean – Λάτση και Δημοσίου, ενώ τη διαδικασία θα τρέξουν Goldman Sachs και JP Morgan, ενώ εντάσσονται και οι τέσσερις χρηματιστηριακές των τραπεζών, μαζί με την Pantelakis, Euroxx, AXIA.

Tο discount αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 5% - 10%, ενώ υφίστανται και ο ελκυστικός παράγοντας της καταβολής προμερίσματος, στα 0,285 ευρώ καθαρό, στις 10 Ιανουαρίου.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει οριακές μεταβολές υποχωρώντας κατά 0,08% στις 1.279,12 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,16% στις 3.109,36 μονάδες. Απώλειες και για τις τράπεζες στις 1.067,16 μονάδες.

Στις τράπεζες, ξανά στο κόκκινο η ΕΤΕ που βρίσκεται πλέον στα 6,15 ευρώ, με τη Eurobank στα 1,662 ευρώ, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,13% και την Πειραιώς σταθερή στα 3,226 ευρώ.

Κέρδη 0,58% για την ΕΕΕ στα 25,92 ευρώ, με την Τιτάν στο 0,10% και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,9% και στα 13,38 ευρω.

Κέρδη για Βιοχάλκο και Elvalhalcor, ενώ κατοχύρωση κερδών βγαίνει σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΜΟΗ. Επίσης πτώση καταγράφουν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, όπως και η Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια: Προκαταβολή 10% της ρύθμισης μέσω Εξωδικαστικού θα μπορούν να ζητούν οι Servicers από τους οφειλέτες

ΤΑΙΠΕΔ: «Στρωμένο χαλί» για placement στη HeleniQ Energy και IPO σε ΔΑΑ – Το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider