Ευρωαγορές: Επιστροφή σε αρνητικό έδαφος εν μέσω διεθνών ανοδικών τάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Επιστροφή σε αρνητικό έδαφος εν μέσω διεθνών ανοδικών τάσεων
Σε ανοδικό τέμπο κινήθηκαν οι υπόλοιπες διεθνείς αγορές σε μία ένδειξη αλλαγής στην επενδυτική διάθεση.

Τελευταία ενημέρωση 11:36

Ξανά στο κόκκινο βρίσκονται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από τα χθεσινά κέρδη που «έσπασαν» την πτωτική πορεία του 2024. Σε ανοδικό τέμπο κινήθηκαν οι υπόλοιπες διεθνείς αγορές σε μία ένδειξη αλλαγής στην επενδυτική διάθεση.

Αποβραδίς η Wall Street έκλεισε και με τους τρεις δείκτες σε θετικό έδαφος, με τον Nasdaq να καταγράφει κέρδη 2%, καθοδηγούμενος από τις τεχνολογικές μετοχές με πρώτη την Nvidia σε νέα ιστορικά υψηλά στα 523,75 δολάρια καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός ενισχύθηκε άνω του 6,4%.

Οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα την δημοσίευση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και των αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών, για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την προοπτική των μειώσεων των επιτοκίων από την Fed.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή.

Ο Stoxx 600 χάνει 0,26% στις 476,95 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,33% στις 4.470 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 0,22% στις 16.680 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά 0,01% στις 7.693 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,08% στις 7.444 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 της Μαδρίτης κινείται στο -1,42% και τις 10.064 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,01% και τις 30.567 μονάδες.

Πίσω στην Ευρώπη και σε επίπεδο στοιχείων, την Τρίτη ανακοινώθηκε πώς καταγράφηκε πτώση για έκτο διαδοχικό μήνα στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες να διατηρηθεί αμετάβλητη.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή μειώθηκε 0,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπου είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν να σημειώσει μηδενική μεταβολή.

Η εικόνα στην Ασία

Σε συνέχεια των κερδών της Wall Street ανοδικά κινήθηκαν νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 μάλιστα να κλείνει με άνοδο 1,19% φτάνοντας ενδοσυνεδριακά σε ρεκόρ 33 ετών.

Στο Σύδνεϋ o S&P/ASX 200 κέρδισε 0,93%, στην Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component έκλεισαν με κέρδη 0,20% και 0,27% αντίστοιχα, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,31% και ο KOSPI της Σεούλ υποχώρησε 0,26%.

Σε επιχειρηματικά νέα, πτώση 35% στα λειτουργικά κέρδη τετάρτου τριμήνου 2023 αναμένει η Samsung Electronics, εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης για το βασικό της τμήμα ημιαγωγών. Ως ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ και smartphones στον κόσμο, η Samsung εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο θα ανέλθουν σε 2,8 τρισ. γουόν (ή 2,1 δισ. δολάρια), μειωμένα σε σχέση με τα 4,3 τρισ. γουόν που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Η ατζέντα του 2024 για έργα - ορόσημα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Αργεντινή: Ο πρόεδρος Μιλέι ψάχνει ξένους επενδυτές για το ποδόσφαιρο

Ευ. Μυτιληναίος: Στόχος της Mytilineos να παράγει το 4% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider