«Πρασίνισαν» τα ταμπλό στην Wall Street: Στο ιστορικό «κατώφλι» των 5.000 μονάδων ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πρασίνισαν» τα ταμπλό στην Wall Street: Στο ιστορικό «κατώφλι» των 5.000 μονάδων ο S&P 500
Ο διευρυμένος S&P 500, που ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 4.000 τον Απρίλιο του 2021, ενισχύθηκε 0,82% στις 4.995 μονάδες, ο Nasdaq έκανε άλμα 0,95% στις 15.756 μονάδες και ο Dow Jones κέρδισε 0,40% στις 38.677 μονάδες.

Μια «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων έφτασε ο S&P 500 την Τετάρτη, με την Wall Street πάντως να καταγράφει νέα κέρδη, κάνοντας την αρχή από χτες, ενώ στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» εισέρχεται μια σειρά από οικονομικά μεγέθη τριμήνου, στον έντονο... «χορό» των εταιρικών ανακοινώσεων.

Ο διευρυμένος S&P 500, που ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 4.000 τον Απρίλιο του 2021, ενισχύθηκε 0,82% στις 4.995 μονάδες, ο Nasdaq έκανε άλμα 0,95% στις 15.756 μονάδες και ο Dow Jones κέρδισε 0,40% στις 38.677 μονάδες. Για τους δύο τελευταίους δείκτες μάλιστα, οι σημερινές επιδόσεις αποτελούν νέα υψηλά.

Οι μετοχές ντύνονται στα «πράσινα» καθώς οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους. Η Nvidia και η Microsoft έκαναν ράλι περίπου 2% για να διαπραγματευτούν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ οι Meta εκτινάχθηκε 2,9%, με τις Alphabet και Amazon να προσθέτουν 0,9% έκαστη.

Η Enphase Energy εκτοξεύθηκε 16% ενώ η Ford ισχυροποιήθηκε 5% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για το τέταρτο τρίμηνο και εξέδωσε ισχυρότερο από το αναμενόμενo guidance για το 2024. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Chipotle που ανέβηκε 9% λόγω των ισχυρών κερδών και της αύξησης της επισκεψιμότητας στα καταστήματά της.

«Τα καλά νέα ήρθαν και η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει απίστευτη ευρωστία», δήλωσε η Νάνσιν Κέρτιν, επικεφαλής επενδύσεων στην AlTi Tiedemann Global. «Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να βλέπουμε σημάδια αποπληθωρισμού» και «δυνητικής ανάπτυξης», που είναι ένα «θετικό δείγμα για τη Fed που κάποια στιγμή θα μειώσει τα επιτόκια φέτος». Η κίνηση των τιμών της Τετάρτης μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές «αισθάνονται πιο άνετα» με αυτή την ιδέα των μειώσεων επιτοκίων αργότερα από το αναμενόμενο, εκτιμά ο Κρις Χάσεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.

Μάκρο

Ήπια αύξηση παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, αλλά το ετήσιο «χάσμα» συνέχισε να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη το 2023. Τα ελλείμματα ρεκόρ το 2021 και το 2022, αντίθετα, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 0,5% στα 62,2 δισ. δολάρια.

Επιχειρηματικά νέα

Η Alibaba δεν έπιασε την πρόβλεψη της αγοράς για τα έσοδα στο τρίμηνο που τελείωσε τον Δεκέμβριο, ωστόσο ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της κατά 25 δισ. δολάρια, στέλνοντας τη μετοχή της εταιρείας πριν το άνοιγμα της αγοράς κοντά στο +4%, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών. Στη συνέχεια ωστόσο, η μετοχή απώλεσε τα κέρδη και γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, όπου και παραμένει μετά το άνοιγμα της Wall Street, αφού διαπραγματεύεται κοντά στο -5%. Η Alibaba σημείωσε έσοδα 260,35 δισ. γουάν (36,6 δισ. δολάρια), χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών της LSEG που ήταν 262,07 δισ. γουάν.

Ισχυρά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοίνωσε την Τετάρτη η Uber Technologies για το εορταστικό τρίμηνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν 15% στα 9,9 δισ. δολάρια και οι ακαθάριστες κρατήσεις αυξήθηκαν 22% στα 37,6 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τους στόχους της Wall Street. Τα καθαρά κέρδη της σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 1,43 δισ. δολάρια, χάρη στο καθαρό κέρδος 1 δισ. δολαρίων προ φόρων από την επανεκτίμηση των επενδύσεων σε μετοχές της εταιρείας.

Κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών ήταν τα τριμηνιαία κέρδη και έσοδα που ανακοίνωσε η Yum Brands καθώς τα KFC, Taco Bell και Pizza Hut ανέφεραν όλα χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις. Η Yum είναι ο τρίτος παγκόσμιος γίγαντας εστιατορίων που κατέγραψε απογοητευτικά αποτέλεσματα για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 μετά από Starbucks και McDonald’s. Η Yum Brands την Τετάρτη ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 1,26 δολάρια προσαρμοσμένα έναντι 1,40 δολαρίων αναμενόμενα με έσοδα 2,04 δισ. δολαρίων έναντι 2,11 δισ. δολαρίων αναμενόμενα. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 1% στα 2,04 δισ. δολάρια. Οι παγκόσμιες πωλήσεις της εταιρείας στο ίδιο κατάστημα αυξήθηκαν επίσης κατά 1%.

Εμπορεύματα

Η μικρή υποχώρηση του δολαρίου έδωσε «χώρο», ώστε να ενισχυθεί και σήμερα ο χρυσός, ενώ η προσοχή των επενδυτών πλέον είναι στραμμένη στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η αγορά προσπαθεί να διακρίνει κάποιο σήμα ή ένδειξη για το πως θα διαμορφωθεί η πορεία των επιτοκίων αυτό τον χρόνο. Συγκεκριμένα ο χρυσός spot ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στα 2.051,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ κινήθηκαν επίσης υψηλότερα κατά 0,04% στα 2.052,30 δολάρια ανά ουγγιά. Το δολάριο διολίσθησε 0,2% καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Ο αργυρός spot διολίσθησε κατά 0,48% στα 22,2937 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο υποχώρησε κατά 4,99% στα 903,0883 δολάρια και η πλατίνα έχασε 2,8% στα 878,4173 δολάρια.

Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέτυχε το πετρέλαιο την Τετάρτη, με την βοήθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου και το «όχι» στην εκεχειρία στην Γάζα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η αμερικανική παραγωγή φέτος αναμένεται να αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να καθησυχάζονται οι ανησυχίες για την πληρότητα της αγοράς. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων, πάνω από 5 εκατ. βαρέλια αλλά και άνοδο της παραγωγής, με τον «μαύρο χρυσό» να απομακρύνεται από τα ημερήσια υψηλά. Αναλυτικότερα, το αμερικάνικο αργό WTI παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,8% 73,86 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ τα υψηλά ημέρας έφτασαν στα 74,22 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 79,21 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 1,2% στα 2,2445 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε 0,8% στα 2,7652 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαπραγματεύτηκε στα 1,965 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με απώλειες 2,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τα επιτόκια έριξε τους δείκτες

Υψηλή μεταβλητότητα και «θόρυβος» στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τα 9 ευρώ το ΔΑΑ

Reuters: Το επιτυχημένο ντεμπούτο του ΔΑΑ δίνει ώθηση στην πληγωμένη ευρωπαϊκή αγορά IPO

gazzetta
gazzetta reader insider insider