Κράτησε τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστήριο - «Θόρυβος» από τους traders στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κράτησε τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστήριο - «Θόρυβος» από τους traders στις τράπεζες
Νέα πολυετή υψηλά για Πειραιώς. Σκούπισαν την προσφορά οι ξένοι σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ. Υψηλότερα ΔΕΗ και ΕΕΕ.

Ένα ερώτημα συνεχίζει να πλανάται πάνω από το Χρηματιστήριο και από ειδικούς που ασχολούνται διεξοδικά με την αγορά και αυτό δεν είναι άλλο από το αν και πότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παρέμβει και θα ψάξει να δει τι γίνεται μεταξύ διάφορων μεγάλων χρηματιστηριακών και των market makers.

(Εγκρίθηκε από την ίδια, η άδεια λειτουργίας ΑΕΠΕΥ και για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚ Νίκο Κονταρουδη, με την επωνυμία VIGOR FINANCE ΑΕΠΕΥ).

Συνεχίζοντας, πώς γίνεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ισοπεδώνεται μέχρι τα 6,95 ευρώ σε κλάσματα δευτερολέπτου από τα 7,20 ευρώ και η μετοχή της Πειραιώς από τα 3,94 να περνά κατευθείαν στα 3,88 ευρώ, προτού μαζευτεί η προσφορά; Αυτά είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των κερδοσκοπικών τάσεων που συνεχίζονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με απούσα την ΕΚ, ενώ ανάλογες καταστάσεις επικράτησαν και στις μετοχές των άλλων δύο τραπεζών. Η «στρέβλωση» βέβαια της αγοράς καλά κρατεί καθώς η ΕΕΕ με ράλι άνω του 2,5% και λόγω της στάθμισης που έχει κράτησε και το ΓΔ, με τις τράπεζες να πιέζονται ασφυκτικά σε ένα χρονικό σημείο (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), αλλά την προσφορά να μαζεύεται σημαντικά προς τις δημοπρασίες.

Και όλα αυτά ενώ Πειραιώς (αποτελέσματα) και Εθνική (πλάνο μετασχηματισμού) άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν όσο και στο ταμπλό του ΧΑ στη χθεσινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ένα υψηλής ποιότητας σετ αποτελεσμάτων για ολόκληρο το 2023 ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, βάζοντας πλώρη για ακόμη πιο υψηλά επίπεδα βιώσιμης κερδοφορίας, ποιότητας ισολογισμού και αποτιμήσεων, με ορίζοντα το 2026.

Το κλίμα άλλαξε άρδην στις τράπεζες στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, όπου έβγαινε αρκετά επιθετικά σημαντική προσφορά που την κάλυπταν μεν αλλά από χαμηλότερα επίπεδα οι αγοραστές. Οι επιθετικές ρευστοποίησεις διαμ΄ροφωσαν παράλληλα σε αρκετούς επενδυτές ένα κλίμα φόβο που έσπευσαν και αυτοί να κλειδώσουν κέρδη. Βέβαια όπως έχει επισημάνει πολλάκις το insider, αυτοί που κατοχύρωνουν κέρδη σε αυτό το σημείο φοβούμενοι το οτιδήποτε, τις επόμενες ημέρες κυνηγάνε τα ίδια χαρτιά... και ειδικά τις τράπεζες, κάτι που φάνηκε και στις δημοπρασίες, με μεγάλα ξένα σπίτια να «σκούπιζουν» ότι χαρτί βγήκε.

Από την άλλη, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι Αγορες, ενώ η τελευταια μέτρηση πληθωρισμού των ΗΠΑ έπεσε σαν σκωτσέζικο ντους, κατακρημνιζοντας προσωρινά τον S&P από τα ιστορικά υψηλά του. Το ριπόρτ «διέλυσε» την πιθανότητα για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο στο 10% και προσέδωσε αξιοπιστία στις οποίες προειδοποιησεις της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι "sticky" και τα επιτοκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Εν τω μεταξύ η Αγορά Εργασίας στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη είναι σφιχτή και το ΑΕΠ καλό. Η αποτίμηση του τεχνολογικού κλάδου είναι στο ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποιησης της αμερικάνικης Κεφαλαιαγοράς, κάτι που δεν θα το λέγαμε και... ισορροπημένο.

Το ΧΑ αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων.

Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή Χρηματιστήρια - κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών - και της παγκοσμιοποίησης των Αγορών, οι Έλληνες Επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, secular τάσης. Μάλιστα, το ΧΑ μπορεί να παραμείνει ένα από τα «γκανιάν» της χρονιάς μεταξύ των Ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοση του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals».

Στα διεθνή, η Αμερική έκανε ένα μικρό διάλειμμα την Τρίτη φοβίζοντας αρκετούς επενδυτές και funds, αλλά χθες επανήλθε δυναμικά πάνω από τις 5.000 μονάδες συνεχίζοντας και σήμερα. Σε αντίστοιχο mood Ευρώπη και Ασία, με τον Nikkei να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,13% στις 1.403,50 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει πέριξ των 110 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,33% στις 3.413,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 0,88% στις 1.232,67 μονάδες.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ βρέθηκε μέχρι και στα 6,95 ευρώ, με κάποιους «τυχερούς» να αρπάζουν την ευκαιρία βγάζοντας άμεσα αγορές και ανεβάζοντας το χαρτί μέχρι τα 7,17 ευρώ. Υψηλό είχε στα 7,31 ευρώ, κλείνοντας τελικά με πτώση 1,10%. Πτώση επίσης για τη Eurobank στα 1,91 ευρώ, με την Alpha Bank στο -1,19% και τα 1,7075 ευρώ. Κέρδη 0,66% από την άλλη για την Πειραιώς στα 3,956 ευρώ και νέα υψηλά.

Από την άλλη, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε ΜΟΗ (-2,41%), Jumbo (-1,98%) και ΟΠΑΠ (-1,66%), ενώ συνεχίζεται το πτωτικό σερί για τη Mytilineos που υποχώρησε και σήμερα κατά 0,64% στα 37,06 ευρώ.

Απώλειες 0,34% για το ΔΑΑ, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Σταθερή στα 14,40 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κέρδη από την άλλη για την ΕΕΕ στο 2,68% και τα 28,34 ευρώ πλέον, με τη ΔΕΗ στο 1,27% και τα 11,93 ευρώ, και τον ΟΤΕ στα 13,35 ευρώ. Ήπια ανοδικά ΕΛΠΕ, Lamda και Autohellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Νέο πρόσωπο με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην τεχνολογία 

Οι 6+1 παράγοντες που αλλάζουν πίστα την Τράπεζα Πειραιώς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider