Οριακές μεταβολές και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές μεταβολές και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ
Η ολοκλήρωση ενός ακόμη επιτυχημένου placement του ΤΧΣ, το μπαράζ αποτελεσμάτων, τα deals αλλά και αξιολογήσεις περνάνε από το «κόσκινο» των επενδυτών δυναμώνοντας την τάση.

Τελ. ενημέρωση 14:45

Η ολοκλήρωση ενός ακόμη επιτυχημένου placement του ΤΧΣ, αυτή τη φορά στην Πειραιώς, το μπαράζ αποτελεσμάτων, τα deals αλλά και οι αξιολογήσεις περνάνε από το «κόσκινο» των επενδυτών δυναμώνοντας την τάση.

Ως προς το πρώτο και βασικό ζήτημα, αναμένεται θεαματική υπερκάλυψη με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Οι προσφορές που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν ξεπεράσει την υπερκάλυψη των 8 φορών που είχε σημειώσει το placement του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο και δεν αποκλείεται να αγγίξουν επίπεδα κοντά στις 10 φορές υπερκάλυψη.

Η μεγάλη ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει τον πωλητή, ΤΧΣ, σε κλείσιμο του εύρους της τιμής διάθεσης που είχε οριστεί με κατώτατο όριο τα 3,70 ευρώ και ανώτατο τα 4 ευρώ, διαμορφώνοντας την τιμή διάθεσης κοντά στο ανώτατο άκρο, ίσως και πάνω από τα 3,90 ευρώ. Ενδιαφέρον θα έχει και η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών στο βιβλίο της ελληνικής προσφοράς. Δεν αποκλείεται, αναλόγως του ύψους των προσφορών από εγχώριους επενδυτές, το ΤΧΣ να αποφασίσει να αυξήσει την κατανομή μετοχών στην Ελλάδα από 15% σε 20%, όπως έκανε στην περίπτωση του placement της Εθνικής Τράπεζας.

Μένοντας στο τραπεζικό κλάδο, αύριο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν Eurobank και Alpha αλλά και το guidance που θα θέσουν για την επόμενη διετία, με την Εθνική να ολοκληρώνει τον κύκλο για το 2023, την Τρίτη. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Optima αλλά και η Cenergy.

Από την άλλη, «χαμόγελα» στους επενδυτές που τοποθετούνται στον κλάδο της πληροφορικής έχει προκαλέσει η απόκτηση του 53,73% των μετοχών της Entersoft το οποίο κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης - μεταξύ των οποίων και ο Διευθύνων Σύμβουλος Α. Κοτζαμανίδης - από την Olympia Group (ελέγχει την πλειοψηφία της εταιρείας Softone) με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή (δεν αναφέρεται ποιος είναι - Imker Capital - η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δε ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις).

Να σημειωθεί επίσης πως η διοίκηση της Entersoft ενημέρωνε προ ημερών την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμφωνία, αποφεύγοντας να αναφέρει αν υπάρχουν συζητήσεις για την επίτευξη κάποιου deal, τη στιγμή που η μετοχή έβγαζε σημαντική δύναμη στο ταμπλό που ξεπερνούσε τη δυναμική των αποτελέσματων και προεξοφλούσε κάποια συμφωνία (συναλλαγές από insiders). «Ουδεμία σχετική ενημέρωση ή πληροφορία έχει περιέλθει εν γνώσει της Εταιρείας και εξ όσων μας πληροφόρησαν οι μέτοχοί μας δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε για την μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας», ανέφερε η εταιρεία στα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr δεν αναμένεται να ακολουθήσει δημόσια πρόταση στα 8 ευρώ ανά μετοχή, όπως έχει αναφερθεί, ενώ η υπάρχουσα διοίκηση της Entersoft θα συνεχίσει στο «τιμόνι» της εταιρείας.

Μένοντας στα εγχώρια, την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της DBRS για την ελληνική οικονομία που την έχει τοποθετήσει στο «BBB (low)» με σταθερό trend, χωρίς να αναμένεται κάποια διαφοροποίηση, ενώ την επόμενη Παρασκευή στις 15 Μαρτίου αναμένεται η, ως επί το πλείστον, αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's, τον τελευταίο οίκο που θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα.

Στα διεθνή, η Wall Street θορύβησε ελαφρώς χθες με την πτώση που κατέγραψε υπό το βάρος του τεχνολογικού κλάδου, της Tesla, της Apple, της Microsoft και της Amazon. Ωστόσο, ο S&P 500 φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο νέα υψηλά και αυτό θα αρχίζει να αποτυπώνεται τις επόμενες ημέρες, ξεπερνώντας τις 5.300 μονάδες. Η εικόνα για τη Wall θα χαλάσει μόνο αν χαθεί η ζώνη των 4.920-5.000 μονάδων και όπως φάνηκε και χθες, το μάζεμα από τις 5.057 που χτύπησε σε χαμηλό, ήταν αρκετά ικανοποιητικό.

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στον πρόεδρο της Fed που καταθέτει στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής και στη συνέχεια στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας αύριο. Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες συνέχισαν να χαλαρώνουν, ενώ οι προσδοκίες της αγοράς για το βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό έχουν επίσης αυξηθεί. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν ανακαλέσει τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων που αναμένουν να πραγματοποιήσει η Fed φέτος. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις 3-4 για το 2024 εξακολουθούν να είναι γύρω από το dot plot της Fed το Δεκέμβριο, η οποία έδειξε 3 μειώσεις, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο Πάουελ θα επικυρώσει αυτό το μήνυμα, καθώς είμαστε απλώς δύο εβδομάδες μακριά από το νέο dot plot. Να σημειωθεί πως αύριο Πέμπτη σειρά έχει η ΕΚΤ που θα δώσει σήμα για μειώσεις επιτοκίων και πληθωρισμό-ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί και σήμερα κατά 0,04% στις 1.430,36 μονάδες, με τον τζίρο οριακά να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει οριακές μεταβολές και ο τραπεζικός κινείται οριακά υψηλότερα στις 1.255,72 μονάδες.

Βαρίδι για την αγορά οι μετοχές της Coca Cola (-0,52%), του ομίλου Στασινόπουλου (ΕΛΧΑ - 5,38%) και της Μυτιληναίος (-0,50%) που αδυνατεί να αντιδράσει υποχωρώντας μάλιστα σήμερα κάτω από τα 36 ευρώ.

Παράλληλα αντίδραση, βγάλει η μετοχή της ΔΕΗ με άνοδο 0,86% στα 11,77 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συνεχίζει ανοδικά στο 0,69% και τα 14,58 ευρώ και την Τέρνα Ενεργειακή επίσης υψηλότερα κατά 0,91% στα 16,65 ευρώ.

Κέρδη 1,17% για την Optima στα 7,80 ευρώ και 0,22% για την Jumbo.

Να σημειωθεί πως ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η Optima με καθαρά κέρδη δωδεκαμήνου 2023 στα €103 εκατ. έναντι €42,4 εκατ. to 2022, μια αύξηση της τάξης του 143%, με την διοίκηση της τράπεζας να προτείνει μέρισμα προς τους μετόχους €0,44/μετοχή (32% ποσοστό επί των καθαρών κερδών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Εκρηκτική η ζήτηση για τη διάθεση του 27% - Στο ανώτατο άκρο των 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

Noval Property: Επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. ευρώ έως το 2030 – Πότε «μπαίνει» στο ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider