Wall Street: Πιέσεις για τους δείκτες στην «αυγή» του νέου τριμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πιέσεις για τους δείκτες στην «αυγή» του νέου τριμήνου
Αρνητικά πρόσημα στην αμερικανική αγορά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τελευταία ενημέρωση 21.39

Μετά από ένα δυνατό κλείσιμο του α' τριμήνου με ρεκόρ για τον S&P 500, η Wall Street εγκαινιάζει μήνα και τρίμηνο με ήπιες διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν και τα νέα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή για το δείκτη προσωπικών δαπανών (PCE), ο οποίος και αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την μέτρηση του πληθωρισμού.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,67% στις 39.563 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 0,27% στις 5.236 μονάδες. Ο Nasdaq Composite «χάνει» οριακά 0,02% στις 16.366 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι για το τρίμηνο, ο S&P 500 πρόσθεσε 10,2% καταγράφοντας τα καλύτερα κέρδη πρώτου τριμήνου από το 2019, όταν σημείωσε ράλι 13,1%. Ο Dow σημείωσε άνοδο 5,6% το τρίμηνο, το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2021, όταν σημείωσε άλμα 7,4%. Ο Nasdaq έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 9,1%.

Σε μηνιαία βάση, το Μάρτιο, ο S&P 500 έκλεισε 3,1% ψηλότερα, ο Nasdaq πρόσθεσε 1,8% και ο Dow σκαρφάλωσε 2,1%. Ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος νικηφόρος μήνας και για τους τρεις σημαντικούς δείκτες.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν περισσότερα στοιχεία για το αν έχει μπει «χαλινάρι» στον πληθωρισμό.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό, πως ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο «έτρεξε» με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,3%, σε πλήρη σύμπνοια με τις προβλέψεις της αγοράς. Ο δομικός PCE -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια- αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση και κατά 0,3% σε μηνιαία, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,4% και 2,5% αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με τον PCE που «κατέβασε» ταχύτητα, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ βρέθηκε σε υψηλό 10 ετών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα στο έλλειμμα από τον περασμένο Απρίλιο.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, πτώση πάνω από 25% σημειώνει η μετοχή της Trump Media and Technology Group, στον απόηχο της ανακοίνωσής της για καθαρές ζημιές ύψους 58,2 εκατ. δολαρίων και έσοδα μόλις 4,1 εκατ. δολάρια το 2023.

Μάκρο

Στοιχεία ανάκαμψης παρουσίασε η μεταποίηση για πρώτη φορά σε διάστημα 17 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία του Institute for Supply Management (ISM).

Τον Μάρτιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,3 μονάδες από 47,8 μονάδες που βρισκόταν το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 48,1 μονάδες.

Η παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, σημειώνοντας άνοδο 6,2 μονάδων στις 54,6 μονάδες, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά στις 55,8, σημειώνοντας άνοδο 3,3 μονάδων. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα αλλά εξακολουθεί να συρρικνώνεται στις 47,4 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UPS: Αντικαθιστά την FedEx μετά από 22 χρόνια στα αμερικανικά ταχυδρομεία

Βαλτιμόρη: Δημιουργείται προσωρινός θαλάσσιος διάδρομος στα ερείπια της γέφυρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider