Με το «αριστερό» μπήκε στο β' τρίμηνο η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το «αριστερό» μπήκε στο β' τρίμηνο η Wall Street
Σε αρνητικό έδαφος η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου στην αμερικανική αγορά.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του β' τριμήνου στην Wall Street, με τους κυριότερους δείκτες να υποχωρούν υπό το βάρος των ανησυχιών για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το ράλι των τελευταίων μηνών στην αμερικανική αγορά, ενώ στο κάδρο βρίσκονται και τα νέα φρέσκα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων και που θα καθορίσουν εν πολλοίς τα επόμενα βήματα της Fed σε σχέση με την νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 240 μονάδες ή 0,60% και διαμορφώθηκε στις 39.566 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,20% στα επίπεδα των 5.243 μονάδων. Καλύτερη εικόνα για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με μικρά κέρδη 0,11% στις 16.396 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, απώλειες 21% κατέγραψε η μετοχή της Trump Media and Technology Group, στον απόηχο της ανακοίνωσής της για καθαρές ζημιές ύψους 58,2 εκατ. δολαρίων και έσοδα μόλις 4,1 εκατ. δολάρια το 2023.

Σημειώνεται πως το α' τρίμηνο του έτους έκλεισε με τον S&P 500 να καταγράφει την καλύτερη επίδοση του στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου από το 2019, σημειώνοντας κέρδη 10,2%. Ο Dow σημείωσε άνοδο 5,6% το τρίμηνο, το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2021, όταν σημείωσε άλμα 7,4%. Ο Nasdaq έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 9,1%. Σε μηνιαία βάση, το Μάρτιο, ο S&P 500 έκλεισε 3,1% ψηλότερα, ο Nasdaq πρόσθεσε 1,8% και ο Dow σκαρφάλωσε 2,1%. Ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος νικηφόρος μήνας και για τους τρεις σημαντικούς δείκτες.

Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ακόμα, πως ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο «έτρεξε» με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,3%, σε πλήρη σύμπνοια με τις προβλέψεις της αγοράς. Ο δομικός PCE -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια- αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση και κατά 0,3% σε μηνιαία, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,4% και 2,5% αντίστοιχα.

Μάκρο

Στοιχεία ανάκαμψης παρουσίασε η μεταποίηση για πρώτη φορά σε διάστημα 17 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία του Institute for Supply Management (ISM).

Τον Μάρτιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,3 μονάδες από 47,8 μονάδες που βρισκόταν το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 48,1 μονάδες.

Η παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, σημειώνοντας άνοδο 6,2 μονάδων στις 54,6 μονάδες, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά στις 55,8, σημειώνοντας άνοδο 3,3 μονάδων. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα αλλά εξακολουθεί να συρρικνώνεται στις 47,4 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του χρυσού

S&P 500: Δεν οφείλει πια την εκτόξευσή του μόνο στις Magnificent 7

gazzetta
gazzetta reader insider insider