Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο - Απώλειες άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο - Απώλειες άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη
Επιστροφή στη δράση για το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να έχουν να ζυγίσουν πλέον και τις πολιτικές παραμέτρους της κατατόμησης των δύο υπουργών.

Τελ. ενημέρωση 14:00

Επιστροφή στη δράση για το Χρηματιστήριο μετά τη διακοπή λόγω του Πάσχα των Καθολικών, με τους επενδυτές να έχουν να ζυγίσουν πλέον και τις πολιτικές παραμέτρους της κατατόμησης των δύο υπουργών παρά το Πρωθυπουργώ και φυσικά το κλίμα πόλωσης ενόψει των Ευρωεκλογών.

Η προβληματική δεν έγκειται στις αποπομπές των δύο σημαντικών πολιτικών προσώπων πέριξ του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, αλλά στο κλίμα και την αίσθηση σταθερότητας που φαίνεται να εξασθενεί δημιουργώντας ερωτηματικά στους επενδυτικούς κύκλους. Μένει να φανεί από εδώ και στο εξής πως θα ζυγίζουν τις εξελίξεις οι ξένοι παράγοντες.

Με εξαίρεση αυτό, η εγχώρια αγορά έχει όλα τα φόντα για να κυνηγήσει πολύ υψηλότερα επίπεδα, έχοντας φρενάρει το Μάρτιο, όταν οι μεγάλες διεθνείς αγορές συνέχισαν με φόρα.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, «τεχνικά και στο βραχυπρόθεσμο σκέλος, η αγορά προσπαθεί να συντηρήσει το 1414 του ΓΔ αλλά σε κάθε περίπτωση δεν προβληματίζεται όσο συντηρεί τα χαμηλά του Μαρτίου, επίπεδο που είναι και κύρια στήριξη. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1.437 αν θέλει να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 1500 μονάδες.

Θεωρητικά η αγορά χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να αλλάξει επίπεδο, με τους τζίρους ήδη να βρίσκονται σε χαμηλές πτήσεις».

Να σημειωθεί πάντως πως το ΧΑ συνεχίζει «κυνηγά την ουρά του», καθώς η ευρύτερη δυναμική της αγοράς έχει εξασθενήσει με τις στρατηγικές του stock picking να κυριαρχούν από την άλλη και αυτό φαίνεται και σε κλαδικό επίπεδο, καθώς κάποιες μετοχές του κλάδου ενέργειας βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι εν αναμονή μεγάλων συμφωνιών (βλ. Τέρνα Ενεργειακή), ενώ άλλες, όπως η ΔΕΗ και η Mytilineos προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να βρουν το βηματισμό τους για να κινηθούν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Σε ανάλογο μουντ βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος με την Alpha Bank να έχει συμπληρώνει τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο.

Πάντως σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (έπεται και η Eurobank) προχώρησε η Citi, μετά το πέρας των αποτελεσμάτων για το 2023 και των business plan που ανακοίνωσαν οι διοικήσεις.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» και αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 8,80 ευρώ από 7 ευρώ, για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4,15 και για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,35 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, στο bullish σενάριο, η τιμή στόχος για την Εθνική διαμορφώνεται στα 10,40 ευρώ, για την Πειραιώς στα 6,05 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,75 ευρώ, ενώ στο bearish σενάριο, οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 6,45 - 3,50 - 1,55 ευρώ, αντίστοιχα για τις τρεις μετοχές.

Στα αποτελέσματα, αύριο ανακοινώνει η Quest και η ΜΟΗ, ενώ την επόμενη Τρίτη σειρά παίρνει η ΔΕΗ που αναμένεται να δώσει κατεύθυνση σε ολόκληρο τον κλάδο ενέργειας.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέες ισχυρές απώλειες, ενώ σχεδόν όλο το ταμπλό βρίσκεται σοτ κόκκινο. Ο ΓΔ υποχωρεί κατά 1,06% στις 1.407,22 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά μόλις τα 45 εκατ.. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,03%, ενώ και ο τραπεζικός μετά την άνοδο κατά 0,32% γύρισε ξανά χαμηλότερα με απώλειες 0,95% στις 1.183,57 μονάδες.

Νέες ισχυρές απώλειες για Μυτιληναίο αλλά και για Aegean, Ελλάκτωρ, με την ΕΕΕ (-2,92%) στο κόκκινο τραβώντας όλη την αγορά προς τα κάτω. Η Μυτιληναιος φλερτάρει με νέο χαμηλό, ενώ η ΔΕΗ επίσης διολισθαίνει κατά 1,63%. Απότομο γύρισμα και απώλειες άνω του 1% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται Intracom, EXAE, BIO, ΟΠΑΠ και τα διυλιστήρια.

Η μόνη μετοχή που πάει κόντρα στο ρεύμα είναι αυτή του ΟΤΕ με κέρδη 1,32%, αλλά και τη Τέρνα Ενεργειακή στο 0,83%. Ήπια ανοδικά και η Cenergy στο 0,42% και το ΔΑΑ.

Στο κόκκινο βρίσκονεται και οι τράπεζες, με την Alpha στο -1,53%, την Πειραιώς στο -1,01% και την ΕΤΕ στο -0,8%. Ήπιες απώλειες για τη Eurobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider