Wall Street: «Πάτησε» τις 5.300 μονάδες ο S&P 500 - Για πρώτη φορά στην ιστορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Πάτησε» τις 5.300 μονάδες ο S&P 500 - Για πρώτη φορά στην ιστορία
Σε επίπεδα ρεκόρ και ο Nasdaq, κέρδη 350 μονάδων για τον Dow Jones.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε την Τετάρτη ο δείκτης S&P 500 στην Wall Street, με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν περαιτέρω αποκλιμάκωση των πιέσεων στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη τον Απρίλιο να δίνουν «φτερά» στην επενδυτική ψυχολογία.

Η «Μητέρα των Αγορών», την οποία συνθέτουν οι 500 κορυφαίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, «πάτησε» για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα των 5.300 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από την αισιοδοξία των επενδυτών πως η αγορά δεν απέχει πολύ από την πρώτη μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την στιγμή που ο κρίσιμος δείκτης του πληθωρισμού προσεγγίζει ακόμα περισσότερο τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ηγεσία της Fed ώστε να ρίξει τα βασικά της επιτόκια από τα υψηλά 13 ετών που βρίσκονται από το καλοκαίρι του 2023.

Αναλυτικότερα, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 έκλεισε την συνεδρίαση στις 5.308 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,17%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 349 μονάδων ή 0,88% στις 39.908 μονάδες, απέχοντας πλέον λιγότερο από 0,5% από τα δικά του επίπεδα ρεκόρ.

Από κοντά και ο τεχνολογικός κλάδος, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,4% στις 16.742 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι της μετοχής της Nvidia (+4%), ενώ σε θετικό έδαφος με κέρδη σχεδόν 1% σημείοωσαν οι τίτλοι των Microsoft και Apple.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,4%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός επιβράδυνε ελαφρώς τον Απρίλιο και έτρεξε με ρυθμό 3,4% ετησίως, έναντι 3,5% τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρουσίασε αύξηση 3,6% ετησίως, επιβραδύνοντας από το 3,8% του Μαρτίου. Σε επίπεδο μήνα ο δομικός πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση 0,3% σε σύγκριση τον Μάρτιο, όπως περίμενε η αγορά, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 0,4% της περασμένης μέτρησης.

Μάκρο

Αμετάβλητες ήταν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% τον Απρίλιο.

Οι λιανικές πωλήσεις χωρίς τα αυτοκίνητα, τη βενζίνη, τα οικοδομικά υλικά και τις υπηρεσίες τροφίμων, υποχώρησαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα μετά την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Μαρτίου για άνοδο κατά 1,0%.

Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τη μέτρηση του Μαρτίου, με την αύξηση να υπολογίζεται σε 0,6% από 0,7% προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοδικά το πετρέλαιο με ώθηση από την κάμψη στα αποθέματα των ΗΠΑ

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Σε υψηλά 11 ετών το ασήμι μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Κέρδη 1,5% για τον χρυσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider