Πετρέλαιο: Back to back κέρδη έφερε η ελπίδα ότι η Fed θα μιμηθεί την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Back to back κέρδη έφερε η ελπίδα ότι η Fed θα μιμηθεί την ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, τα μέλη του OPEC+ διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι μπορεί να τροποποιήσουν την τελευταία συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου.

Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, συνεχίζοντας για δεύτερη ημέρα την ανοδική τους πορεία μετά το rebound της Τετάρτης, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια της για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, έδωσε νέες ελπίδες ότι η Fed θα ακολουθήσει το παράδειγμά της. Την ίδια ώρα, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι μπορεί να τροποποιήσουν την τελευταία συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου.

Η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές. Το «ψαλίδισμα» του κόστους δανεισμού λαμβάνει χώρα μετά από σχεδόν 2 χρόνια σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ είναι η πρώτη περικοπή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα Fed Futures δείχνουν πλέον πως υπάρχει περίπου 70% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,48 δολάρια ή 2% στα 75,55 δολάρια το βαρέλι. Μέχρι σήμερα τη φετινή χρονιά, κερδίζει 5,44%.

Το Brent παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε 1,46 δολάρια το βαρέλι ή 1,86% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,87 δολάρια το βαρέλι. Μέχρι σήμερα το 2024, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς κερδίζει 3,67%.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά περίπου 2% αυτή την εβδομάδα, αφού οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τις περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ωστόσο, η ανάκαμψη των δύο τελευταίων συνεδριάσεων μπορεί να υποδηλώνει ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκει ένα κατώφλι, δήλωσε ο Ryan McKay, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities. Οι αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν ότι το sell-off ήταν πιθανότατα μια αντίδραση στην απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό με «αέρα» από τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider