Jefferies: Λεπέν όπως Μελόνι; - Τι δείχνει το παράδειγμα της Ιταλίας - Ακραίο το sell off στις γαλλικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: Λεπέν όπως Μελόνι; - Τι δείχνει το παράδειγμα της Ιταλίας - Ακραίο το sell off στις γαλλικές τράπεζες
Υπερβολικό χαρακτηρίζει το sell off στις γαλλικές τράπεζες - διάχυση πιέσεων σε όλο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο - η Jefferies στη βάση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Υπερβολικό χαρακτηρίζει το sell off στις γαλλικές τράπεζες - διάχυση πιέσεων σε όλο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η χειρότερη εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές από τον Σεπτέμβριο του 2022 - η Jefferies στη βάση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Όλα ξεκίνησαν όταν το ακροδεξιό κομμά του «Εθνικού Συναγερμού» επικράτησε στις ευρωεκλογές και ο Ε. Μακρόν πήρε την απόφαση να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές (30 Ιουνίου - 7 Ιουλίου). Η τωρινή Βουλή εκπροσωπείται από 577 βουλευτές, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να έχει απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες) στις τελευταίες εκλογές του 2022, κερδίζοντας 250 έδρες.

Οι αναλυτές ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν εντοπίζουν ανάλογες καταστάσεις στην Ιταλία.

- Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα διέλυσε τη Βουλή στις 21 Ιουλίου του 2022 προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές.

- Στις 18 Αυγούστου, το ιταλικό μπλοκ της δεξιάς πλησίασε το 50% σε δημοφιλία σύμφωνα με τις τότε δημοσκόπησεις (Bloomberg)

- Τελικά, οι εκλογές του 2022 στην Ιταλία ήταν πρόωρες και διεξήχθησαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

- Τα αποτελέσματα ανέδειξαν και οδήγησαν στην εξουσία τον δεξιό - κεντροδεξιό συνασπισμό «Αδέλφια της Ιταλίας» με επικεφαλής τη Τζόρτζια Μελόνι.

- Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών διολίσθησαν από τις 18 Αυγούστου μέχρι τον πυθμένα που διαμόρφωσαν, κατά 10% περίπου.

Ωστόσο, οι γαλλικές τράπεζες έχουν δεχθεί πολύ πιο ισχυρές πιέσεις από ό,τι οι ιταλικές το 2022, τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν καν στο ακροδεξιό κομμά του της Λεπέν ένα ποσοστό που θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση (οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν γύρω στο 33% - 35%).

Οι αγορές φαίνεται να φοβούνται αρκετά τη στάση Μακρόν, εκτιμώντας πως αποτελεί μια αρκετά ριψοκίνδυνη κίνηση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα μεγάλο ανασχηματισμό στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου του αποτελέσματος των ευρωεκλογών (στις οποίες θα μπορούσε να σημειωθεί ότι υπήρχε ένα στοιχείο «ψήφου διαμαρτυρίας» κατά του Μακρόν) σε μια περίοδο που οι αγορές ανησυχούν για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ένας άλλος πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι η πιο σκληρή ιστορική στάση της Λεπέν ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αναλυτές του οίκου στέκονται ωστόσο στο πρόσφατο σχόλιο του Τζόρνταν Μπαρντέλα του «Εθνικού Συναγερμού», και υποψήφιου για την πρωθυπουργία, που φαίνεται να έχει παρόμοιες απόψεις με αυτές της Μελόνι.

Δηλαδή, επιδίωξη επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων εντός της ΕΕ για ορισμένα ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο έλεγχος των συνόρων και, για το κόμμα της Λεπέν, η προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους σε ανεξάρτητη γραμμή από την ΕΕ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Μελόνι θεωρούνταν πιο φιλικά προσκείμενη στις αγορές και στις επιχειρείν, έχοντας διατυπώσει στέρεες οικονομικές θέσεις, τη στιγμή που υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα από αυτό το μέτωπο για τη Λεπέν.

Οι επενδυτές οφείλουν να γνωρίζουν επίσης ότι η Μελόνι έχει «κατανοήσει» το ευρωπαϊκό σύστημα και οικοδόμημα και ανέβηκε στη διεθνή σκηνή, φιλοξενώντας τη σύνοδο κορυφής των G7. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, το κόμμα της Λεπέν φάνηκε πρόσφατα να κάνει πίσω σε διάφορες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η Jefferies δεν αποκλείει μετά το πέρας των εκλογών στη Γαλλία ένα «ράλι» για τράπεζες αντίστοιχο με αυτό που συνέβη με την εκλογή Μελόνι, και διατηρεί στο ακέραιο τη σύσταση «buy».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Αλλάζουν «χρώμα» οι καταναλωτές – Έως 30% φθηνότερα τα κίτρινα από τα πράσινα

Κοπελούζος: Ξεκινούν οι μελέτες για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου – Κατασκευή από το 2027 των πρώτων ΑΠΕ

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider