Φρένο στην πτώση και αντίδραση αναζητά το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φρένο στην πτώση και αντίδραση αναζητά το Χρηματιστήριο
Ποια είναι τα κρίσιμα στηρίγματα που δε πρέπει να σπάσει το Χρηματιστήριο. Μπορεί η απόφαση της MSCI να «ξεκλειδώσει» την αγορά;

Τελ. ενημέρωση 13:00

Κατά 6,7% περίπου έχει διορθώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε διάστημα ενός μήνα μετά το ισχυρό bull run από τις 1.357,30 μονάδες στις 1.505,35 μονάδες σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα (μέσα Απριλίου - μέσα Μαΐου).

Η έλλειψη «καταλυτών» ήταν παραπάνω από εμφανής σε αυτό το διάστημα και με τα κέρδη να είναι σημαντικά, αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες επέλεξαν να προβούν σε κατοχύρωση μέρους αυτών.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν μεν θετικά, αλλά δεν είχαν τη «σπίθα» για να προκαλέσουν μια μεγαλύτερη κινητοποίηση ξένων, θεσμικών και ευρύτερων χαρτοφυλακίων και τα όποια κυοφορούμενα deals παραμένουν σε ένα πλαίσιο φθοράς και αφθαρσίας. Άκρως επιβαρυντικά στο ευρύτερο κλίμα λειτούργησαν τα δύο βαριά placements από Jumbo και Metlen (Mytilineos) που χάλασαν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς επιφέροντας ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι ειδικά στα πιο προσωποκεντρικά corporates.

Το αρνητικό «domino effect» είχε πολιτική συνέχεια καθώς οι ευρωεκλογές φανέρωσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη στροφή της Ευρώπης προς την ακροδεξιά - με αιχμή τη Γαλλία και τη Γερμανία - ελλείψη σωστών χειρισμών από Κομισιόν και κυβερνήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, την κρίση του κόστους ζωής και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος. Οι πιέσεις στη γαλλική αγορά και κυρίως στις τράπεζες διαχύθηκαν σε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα και φυσικά δεν άφησαν ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά που ίσως και να αναζητούσε μια αφορμή για μιας μεγαλύτερης έντασης διόρθωση και αποτίναξη του γρήγορου χρήματος.

Σε αυτά λοιπόν έρχεται να προστεθεί το «triple witching» (21 Ιουνίου) δηλαδή η λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές που ενισχύει τη μεταβλητότητα στις αγορές και μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο σε μια αρκετά ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια. Άλλωστε, η μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια ανέκαθεν προκαλεί τριγμούς στη spot, λόγω arbitrage και σαθρού market making.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από διάφορα desks, μερίδα του retail δε προχώρησε σε rollover, καθώς έκρινε πως ήταν πιο κοστοβόρο, αλλά σε πώληση των futures. Όταν βγαίνουν πωλήσεις στα futures μετοχών οι market makers στα παράγωγα πρέπει να πουλάνε τις θέσεις στη spot που έχουν στα book τους. Και αυτό διότι όταν το retail ανοίγει long θέσεις στα συμβόλαια, οι market makers βγαίνουν short και αγόραζουν μετοχές ώστε να είναι hedged το book που έχουν. Πλέον, μερίδα του retail που δεν προχώρησε σε rollover θέλοντας πιθανώς χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, δεν βρίσκει χαρτιά ώστε να ξαναβγεί long.

Πιθανός «καταλύτης» η MSCI;

Στις 20 Ιουνίου ωστόσο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αποφάσεις της MSCI στην ετήσια ανασκόπηση που διενεργεί ως προς την ταξινόμηση των αγορών. Το ΧΑ βρίσκεται στο γκρουπ των αναδυόμενων αγορών αλλά πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε «watch list», ώστε να αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά μέχρι τα τέλη του 2025. Τα placements τόσο των τραπεζών, όσο και τα πιο πρόσφατα σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας σημαντικά το free float.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελλάδας διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που συνεπάγεται και ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις εγχώριες εισηγμένες.

Τα κρίσιμα στηρίγματα που θα πρέπει να αντέξουν

Στο τεχνικό σκέλος, ο FTSE Large Cap (FTSE 25) ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2022 μια διορθωτική κίνηση και ξεκίνησε μια νέα προωθητική κίνηση με δομή πέντε υποκυμάτων. Το κύμα 3 ολοκληρώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2023 με το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε το διορθωτικό κύμα, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023 με τον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κοφινάκο, Financial Trading Tutor του Aegean College, απο τον Οκτώβριο μέχρι και τις 20 Μαΐου, όπου και σημειώθηκε το υψηλότερο υψηλό (3.665,50 μονάδες), υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να βρισκόμασταν στο κύμα 5. Η θεωρία της κυματικής, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα εσωτερικά του γραφήματος, δείχνει πως μετά την ολοκλήρωση των πέντε κυμάτων ακολουθεί μια διορθωτική κίνηση τριών υποκύματων (A - B - C).

Η διόρθωση των τριών υποκυμάτων, ουσιαστικά διορθώνει την άνοδο των προηγούμενων πέντε προωθητικών. Τις διορθώσεις τις μετράμε με το εργαλείο Fibonacci και πιο συγκεκριμένα αναμένουμε τις διορθώσεις να ολοκληρώνονται στα επίπεδα Fibonacci απο 38,2% - 50% ή και 61,8%.

Χρηματιστήριο

Οι 3.280 μονάδες είναι ένα πολύ σημαντικό επίπεδο, καθώς είναι ο υψηλότερος πυθμένας όπου έφτιαξε την υψηλότερη κορυφή (3.636,50 μονάδες). Σε περίπτωση παραβίασης αυτού του σημαντικού πυθμένα, σε συνδυασμό πάντα με το αρνητικό πρόσημο του MACD (σε ημερήσιο γράφημα), οι πιθανότητες να βρισκομαστε στα διορθωτικά κύματα A - B - C θα είναι πολλές.

Σε αυτό το σενάριο τα πιθανά επίπεδα ολοκλήρωσης (Fibonacci) τα συναντάμε αρχικά στο 38,2% (2.980 μονάδες), στο 50% Fibonacci στις 2.744 μονάδες, ένω άκρως αρνητική εξέλιξη θα αποτελούσε μια διορθωση στο 61,8% Fibonacci ξεπερνώντας τις 2.689,50 μονάδες όπου είναι ο πυθμένας του κύματος 4. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Η αρχή της ανοδικής προωθητικής κίνησης (από κύμα 1) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 ενώ το τέλος της προωθητικής κίνησης (κύμα 5) ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2024, άρα η χρονική διάρκεια του ήταν 22 μήνες Οι διορθώσεις συνήθως έχουν χρονική διάρκεια το 1/3 της προηγούμενης προωθητικής κίνησης. Συνεπώς μια διόρθωση δύναται να διαρκέσει τουλάχιστον 7-8 μήνες.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να δούμε την συμπεριφορά της αγοράς στον πολύ σημαντικό πυθμένα των 3.280,84 μονάδων, καθώς και το πρόσημο του MACD σε ημερήσιο γράφημα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης (δείτε real time) καταγράφει άνοδο 0,8% στις 1.415,41 μονάδες, με τον τζίρο στα 35 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,73% στις 3.430,47 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 0,93% στις 1.239,51 μονάδες.

Οι τράπεζες έχοντας πιεστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα αποτελούν τον οδηγό της ανόδου, με την Εθνική στο 1,84% αλλά με χαμηλό τζίρο στα 7,99 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,42% και τα 3,566 ευρώ, την Alpha στο 0,56% και τα 1,5325 ευρώ, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,25% στα 2,029 ευρώ με τζίρο μόλις 2,32 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδο και αντίδραση για ΜΟΗ (1,97%), ΔΕΗ (1,98%), Jumbo (1,23%), ενώ ράλι 5,11% καταγράφει η Ελλάκτωρ στα 2,47 ευρώ.

Ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,98%) και Τέρνα Ενεργειακή (0,48%), με ηπιότερες μεταβολές για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Συνεχίζουν ανοδικά Lamda, Sarantis, με τη Metlen να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,11% στα 35,60 ευρώ, με χαμηλό τζίρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider