Ευρωαγορές: Ήπια πτώση του Stoxx μετά την απόφαση ΕΚΤ - Άλμα +10,6% για την Volvo

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια πτώση του Stoxx μετά την απόφαση ΕΚΤ - Άλμα +10,6% για την Volvo
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,16%, κλείνοντας στο κόκκινο για τέταρτη συνεχή ημέρα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Πέμπτη, διολισθαίνοντας από τα κέρδη που διατηρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, τονίζοντας πως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές. Επίσης, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,16%, κλείνοντας στο κόκκινο για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τις μετοχές της τεχνολογίας να τραβούν τον δείκτη προς τα κάτω κατά 1,8%. Ο κλάδος μοιάζει να είναι επηρεασμένος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο Nasdaq Composite συνεχίζει την αρνητική του πορεία καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, τα αυτοκίνητα ηγήθηκαν των ευρωπαϊκών κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,23%. Οι μετοχές της Volvo Cars σημείωσαν άλμα 11% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ρεκόρ βασικών λειτουργικών κερδών το δεύτερο τρίμηνο. Ο Eurostoxx 50 αποδυναμώθηκε 0,41% στις 4.871 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,21% στις 8.204 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε 0,40% στις 18.363 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,21% στις 7.586 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 34.529 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με +0,38% διαμορφώθηκε στις 11.147 μονάδες.

Ράλι κατέγραψαν στις συναλλαγές της Πέμπτης οι μετοχές της Volvo Cars, καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είδε τα κέρδη της στο β' τρίμηνο του 2024 να εκτοξεύονται. Πιο αναλυτικά, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε κέρδη 10,64%, ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε πως τα λειτουργικά της κέρδη στο προηγούμενο τρίμηνο ανήλθαν στα 776 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται για την ισχυρότερη επίδοση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ένα μεμονωμένο τρίμηνο. Τα έσοδα της Volvo Cars ανήλθαν στα 101,5 δισ. σουηδικές κορώνες από 102,2 δισ. την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, σχεδόν 5% «βυθίστηκε» η μετοχή της Nokia στο Χρηματιστήριο της Φινλανδίας μετά από ανακοίνωση της εταιρείας για 32% πτώση στα λειτουργικά κέρδη δεύτερου τριμήνου λόγω της αδύναμης ζήτησης για εξοπλισμό 5G.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη της φινλανδικής κατασκευάστριας κινητών συσκευών μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο πριν στα 423 εκατ. ευρώ, από 619 εκατ. ευρώ προηγουμένως. Επικαλούμενη την «συνεχιζόμενη αδυναμία της αγοράς» η Nokia ανέφερε ότι οι καθαρές πωλήσεις ελαττώθηκαν κατά 18% στα 4,47 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την LSEG, πρόκειται για τα χειρότερα επίπεδα από το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider