Τα 3+1 σενάρια της UBS για τις αμερικανικές εκλογές και ο αντίκτυπος σε αγορές και οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 3+1 σενάρια της UBS για τις αμερικανικές εκλογές και ο αντίκτυπος σε αγορές και οικονομία
Την αντίδραση των αγορών και τις επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τις εκλογές των ΗΠΑ εξετάζει σε ανάλυσή της η UBS.

Την αντίδραση των αγορών και τις επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τις εκλογές των ΗΠΑ εξετάζει σε ανάλυσή της η UBS.

Όπως αναφέρουν οι Solita Marcelli, επικεφαλής στο Investment Office Americas της UBS και ο David Lefkowitz, επικεφαλής στις αμερικανικές μετοχές της UBS Wealth Management, «πρκύπτουν σημαντικές επιπτώσεις και διαφοροποιήσεις στις αγορές από την μεγάλη αντίθεση μεταξύ των πολιτικών των υποψηφίων προέδρων». Οι ίδιοι υπερασπίζονται την άποψη πως η διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων θα πρέπει να είναι μια απολιτίκ διαδικασία, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να αποσπά την προσοχή των επενδυτών.

Blue sweep (καθολική επικράτηση των Δημοκρατικών - 10% πιθανότητες)

Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι μικρότερος από μια θητεία του Μπάιντεν. Οι φόροι στα υψηλότερα εισοδήματα είναι πιθανό να αυξηθούν. Η UBS βλέπει ένα μέτριο αρνητικό αντίκτυπο για την οικονομική ανάπτυξη με αποπληθωριστικά χαρακτηριστικά, που οδηγούν σε κάπως μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Ελαφρώς αρνητική εξέλιξη για το δολάριο.

Ο επενδυτικός οίκος βλέπει επίσης έναν ελαφρώς αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά μετοχών λόγω της πιθανής αύξησης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών και της πιθανότητας για μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία. Θετικό για συγκεκριμένες εταιρείες στον κλάδο της βιομηχανίας, των υλικών και των utilities που εστιάζουν στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αναβάθμιση. Το χειρότερο σενάριο για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και κάπως αρνητικό για τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.

Επικράτηση της Κ. Χάρις με split σε Κογκρέσο (πιθανότητες 35%)

Το σενάριο αυτό δύναται να έχει μικρότερο αντίκτυπο από το σενάριο της καθολικής επικράτησης των Δημοκρατικών. Οι φόροι στα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα θα μπορούσαν να αυξηθούν αλλά λιγότερο από ό,τι στο πρώτο σενάριο. Χωρίς αυξήσεις εταιρικών φόρων, αλλά αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία. Αμετάβλητες οι προοπτικές για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική και το δολάριο ΗΠΑ.

Παράλληλα, ελάχιστη αναμένεται να είναι επίδραση στην αγορά μετοχών. Θετικό για τους παραπάνω κλάδους που αναφέρθηκαν και ουδέτερο έως αρνητικό για για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και αρνητικό για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Red sweep (καθολική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων - 40% πιθανότητες)

Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται να είναι θετικός, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Θετικό για το δολάριο τουλάχιστον αρχικά, αλλά τα υψηλότερα ελλείμματα και οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν αργότερα να υπονομεύσουν το νόμισμα.

Ελαφρώς θετικός αντίκτυπος στην αγορά μετοχών. Χαμηλότερο ρυθμιστικό περιβάλλον, δυνατότητες για περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές και πιθανώς χαμηλότεροι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Ωστόσο ένα ισχυρότερο δολάριο, υψηλότεροι δασμοί και πληθωριστικές πιέσεις θα ήταν εμπόδια. Αυτό είναι και το πιο θετικό σενάριο για το κλάδο των ορυκτών καυσίμων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αντιστρόφως ανάλογο για όσους κλάδους λειτουργεί θετικά η επικράτηση των Δημοκρατικών. Οι κλάδου των ειδών πολυτελείας, των βιομηχανιών και της τεχνολογίας των πληροφοριών πιθανότατα θα επηρεαστούν αρνητικά από τους υψηλότερους δασμούς.

Επικράτηση του Ν. Τραμπ με split σε Κογκρέσο (πιθανότητες 15%)

Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται να είναι θετικός αλλά μικρότερος από ό,τι στο σενάριο του κόκκινου «σαρωτικού κύματος». Οι δασμοί εξακολουθούν να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας πιο δύσκολο για τη Fed να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια. Θετικό για το δολάριο τουλάχιστον αρχικά, αλλά τα υψηλότερα ελλείμματα και οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν αργότερα να υπονομεύσουν το δολάριο. Ο αντίκτυπος για τις αγορές όπως εκτιμά η UBS αναμένεται παρόμοιος με αυτό του «red sweep».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider